Annons
Två björnar fällda för Pär Frank och hans norska jaktkompisar - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan björnjakten 2019
En av björnarna som Pär Frank och hans norska jaktkompisar skjutit i Ströms Vattudal i årets björnjakt. Från vänster: Pär Frank med gråhunden Björnjägarens Pigge, skytten Einar Vingelen, hundföraren Anders Refseth med plotten Leo. Foto: Privat
Två björnar fällda för Pär Frank och hans norska jaktkompisar
Det har gått bra för Pär Frank och hans nio norska jaktkompisar i björnjakten i Ströms Vattudal. Man har letat kring fina bärområden och fällt två björnar.
– Det har varit dåligt blåbärsår och därför har det varit ont om björnskitar i vägarna. Vi har valt att jaga kring ställen där jag vet att det växer blåbär även dåliga år, på höjderna, säger Pär Frank. Han bor i Hudiksvall och är kändis i hundvärlden genom sin uppfödning av gråhund i Björnjägarens kennel. – Pappa skaffade gråhund 1967, samma år som jag föddes. Ett tag födde jag upp plottar också, men nu är det bara gråhund, berättar Pär Frank. Markerna ligger i trakterna av Bågede och Svaningen i Jämtland och arrenderas av Holmen skog. 20 000 hektar har man haft att röra sig på i årets björnjakt, och det är lite i jämförelse med andra år. – Vi bandsöker väldigt mycket med hundarna och letar kring ställen där jag vet att det finns kråkbär, hallon och blåvär. Första björnen, en hane på 93 kilo, fick vi faktiskt tag i på frisök på ett bra blåbärsställe, säger Pär Frank. Hans kunskaper från området säger honom att bären växer på höjderna de år frosten tagit dem i lägre terräng. Den andra björnen, som fälldes på måndagen, var en hane på 62 kilo.

Perfekt kombination

Det är nio norrmän med och kombinationen gråhund och plott fungerade perfekt  på den senaste björnen. Detta trots att de båda hanhundarna inte jagat ihop tidigare. – Hundarna kompletterar varandra mycket bra. Gråhunden Björnjägarens Pigge är tyst när björnen går undan och har en stark drift att ställa djuret. Plotten Leo driver med skall och är mycket tydligt nyanserad. När han ligger lite efter så blir han glesare, berättar Pär Frank. Under veckan har man haft ett tiotal uppslag att jobba med. Nu börjar fågeljägarna anlända och snart är det älgjakt, så Pär Frank inser att årets björnjakt sjunger på sista versen i området. – Det är känsligt att komma med björnhundar i skogen när det är älgjakt. Vi får vi se om vi hittar någon jakt längre norrut.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!