Trikintest av vildsvinskött kan bli gratis

Regeringen och dess samarbetspartier föreslår att trikintest av vildsvinskött ska bli gratis för jägare.

Trikinproverna kan komma betalas av staten, för att öka jakten på vildsvin. Foto: Gettyimages

TT rapporterar, bland annat i Aftonbladet, att regeringen i sin höstbudget föreslår att 20 miljoner kronor per år ska användas till att finansiera trikintester av skjutna vildsvin.

Sverige uppskattas ha omkring 300.000 vildsvin. I fjol sköts 112.000 och det räcker inte enligt regeringen för att begränsa skadorna för lantbruket.

– Vi vill göra det lättare att jaga vildsvin. Vi behöver få upp takten, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼