Tre rovdjurshundar satte stopp för rendräpande varg

Idag fälldes den första av vargarna som länsstyrelsen i Jämtland utfärdat skyddsjakt på. – Hundarna gjorde ett fantastiskt arbete. Utan dem hade det aldrig gått, säger renägaren Nils Anders Jonsson till Jaktjournalen.

Hundarna fick fatt i vargen så att den kunde avlivas från helikopter. Bild: Hitta.se och privat

Vargen fälldes nära Digerberget i Bergs kommun och rovdjurshundar och helikopter var inblandade i jakten.

– Det är bara några centimeter snö och har snöat under dagen. Vargen gick ur första ringen och då ringade vi igen, berättar Nils Anders Jonsson.

Läget var akut. Under natten som gick var vargen in i renhjordarna och dödade och sargade renar.

– Jag har hittat fem döda renar, och andra som är sargade. Den har ställt till ett rent helvete, berättar Nils Anders.

Tre rovdjurshundar

Han hade hjälp av jägare med tre rovdjurshundar.

– Eftersom vi var osäkra på var vargen var släppte man bara på en hund från början. Det var en blandning mellan karelare, finnstövare och hamiltonstövare – en djävla fin hund – och när vi kunde konstatera att hunden var efter vargen släpptes det på ett kullsyskon till den första hunden, och en stor stövare till, berättar Nils Anders Jonsson.

Hundarna hängde på vargen i drevet och i det läget kunde man kalla in helikoptern som stod stand by och väntade.

Farligt läge i plantering

När helikoptern kom i fatt drevet befann sig hundarna och vargen inne i en plantering. Eftersom det var risk för att hundarna skulle träffas höll man först inne med skottet.

Enligt uppgift till Jaktjournalen gick helikopterpiloten snabbt ned på 20 meters höjd och det fick hundarna att backa undan och vargen att fly ut på en myr. Där kunde den skjutas. Helikoptern ska ha varit i luften max fem minuter.

Glad att hunden fick jaga

– Det var ett fantastiskt hundarbete – utan hundarna hade det aldrig gått. Jag vill också ge en eloge till länsstyrelsen i Jämtland som inte krånglat med skyddsjaktsansökningen, säger Nils Anders.

Den tredje och sista hunden som släpptes var foxhounden Jack (Älglösas Asse). Ägaren Fredrik Beck var förhindrad att delta och jaktkompisar lånade hunden för uppdraget.

– Jag är glad att hunden fått jaga och att allt gått bra, säger Fredrik Beck till Jaktjournalen.

Nu återstår ytterligare två vargar att skjuta i skyddsjakt i Jämtlands län.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.
ANNONS ▼

Annonser