Annons
Tre rovdjurshundar satte stopp för rendräpande varg - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan american foxhound
Hundarna fick fatt i vargen så att den kunde avlivas från helikopter. Bild: Hitta.se och privat
Tre rovdjurshundar satte stopp för rendräpande varg
Idag fälldes den första av vargarna som länsstyrelsen i Jämtland utfärdat skyddsjakt på. – Hundarna gjorde ett fantastiskt arbete. Utan dem hade det aldrig gått, säger renägaren Nils Anders Jonsson till Jaktjournalen.
Vargen fälldes nära Digerberget i Bergs kommun och rovdjurshundar och helikopter var inblandade i jakten. – Det är bara några centimeter snö och har snöat under dagen. Vargen gick ur första ringen och då ringade vi igen, berättar Nils Anders Jonsson. Läget var akut. Under natten som gick var vargen in i renhjordarna och dödade och sargade renar. – Jag har hittat fem döda renar, och andra som är sargade. Den har ställt till ett rent helvete, berättar Nils Anders.

Tre rovdjurshundar

Han hade hjälp av jägare med tre rovdjurshundar. – Eftersom vi var osäkra på var vargen var släppte man bara på en hund från början. Det var en blandning mellan karelare, finnstövare och hamiltonstövare – en djävla fin hund – och när vi kunde konstatera att hunden var efter vargen släpptes det på ett kullsyskon till den första hunden, och en stor stövare till, berättar Nils Anders Jonsson. Hundarna hängde på vargen i drevet och i det läget kunde man kalla in helikoptern som stod stand by och väntade.

Farligt läge i plantering

När helikoptern kom i fatt drevet befann sig hundarna och vargen inne i en plantering. Eftersom det var risk för att hundarna skulle träffas höll man först inne med skottet. Enligt uppgift till Jaktjournalen gick helikopterpiloten snabbt ned på 20 meters höjd och det fick hundarna att backa undan och vargen att fly ut på en myr. Där kunde den skjutas. Helikoptern ska ha varit i luften max fem minuter.

Glad att hunden fick jaga

– Det var ett fantastiskt hundarbete – utan hundarna hade det aldrig gått. Jag vill också ge en eloge till länsstyrelsen i Jämtland som inte krånglat med skyddsjaktsansökningen, säger Nils Anders. Den tredje och sista hunden som släpptes var foxhounden Jack (Älglösas Asse). Ägaren Fredrik Beck var förhindrad att delta och jaktkompisar lånade hunden för uppdraget. – Jag är glad att hunden fått jaga och att allt gått bra, säger Fredrik Beck till Jaktjournalen. Nu återstår ytterligare två vargar att skjuta i skyddsjakt i Jämtlands län.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!