Jaktnyheter

Toppar i Jägareförbundet polisanmäler allvarliga hot

Daniel Ligné är en av de topptjänstemän på Jägareförbundet som fått ta emot allvarliga hot. Foto: Privat och Gettyimages, montage

Flera personer i ledningen för Svenska Jägareförbundet har polisanmält allvarliga hot som riktats mot dem med anledning av lodjursjakten.
- Vi inleder nu ett samarbete med ett säkerhetsföretag, säger en av de hotade tjänstemännen, riksjaktsvårdskonsulent Daniel Ligné.

"}}

Det finns en kultur av hat och hot som just nu sköljer över jägare och människor som anser att lodjuret är en förvaltningsbar resurs och kan jagas.

För Jägareförbundet och Daniel Ligné accelererade hoten efter hans medverkan i en debatt i SVT:s Akutellt den 1 mars. Inslaget finns att se 27 minuter in i Aktuellt-sändningen.

– Man skriver bland annat att jag ska jagas upp i ett träd och skjutas. Jag har polisanmält hoten och upplever att polisen tar saken på allvar, säger Daniel Ligné.

Hot har riktats mot flera höga tjänstemän och företrädare för Jägareförbundet.

– Man kan säga att vi gjort en gruppanmälan till polisen, konstaterar Ligné.

Lärare och socialsekreterare

Bland de personer som gett sig på honom finns bland annat en mellanstadielärare och en socialsekreterare.

– Jag har skärmdumpat och mejlat till deras arbetsgivare och frågat hot av det slaget är förenliga med deras värdgrund. Jag hoppas att det kan ge effekt, säger Daniel Ligné.

Inom Svenska Jägareförbundet ser man nu över säkerheten för anställda och deras familjer. Förbundet inleder samarbete med ett säkerhetsföretag.

– Det här börjar bli för systematiskt och för jobbigt för våra medarbetare, framförallt medarbetarnas familjer. Vi måste agera – kanske borde vi ha gjort det tidigare.

Ligné menar att organisationer på värnarsidan har en stor roll hur rovdjursdebatten i Sverige utvecklas.

”Liten fjuttförening”

– Och då tänker jag inte på Rovdjursföreningen, som är en liten fjuttförening som inte är större än en ordinär jaktvårdskrets. Jag menar att Naturskyddsföreningen och WWF har ett ganska stort ansvar. När de går ut och slår på stora trumman, så legitimerar det folk att go bananas. Jaga tror inte att det är deras företrädare eller deras medlemmar, men i det tysta godkänner man att det är okej att hota och hata, säger Daniel Ligné.

Han framhåller att Jägareförbundet jobbat målinriktat för att städa upp i debatten.

– Backar man till 2010 och den första licensjakten på varg, så var inte jägarna ett dugg bättre än de som vill ha mycket rovdjur, säger Ligné och fortsätter:

– Men vi har försökt jobba med värdegrund, vi har försökt jobba med hur man uttrycker sig. Alla får tycka vad de vill, men man måste faktiskt ta ansvar för vad man säger och skriver. Idag tycker jag att jägarna är hyfsat städade, även om det naturligtvis finns avarter.