Jaktnyheter

Tonys jobb: Få bort bisamråttorna

Tony Kristoffersson med en av bisamråttorna han sköt på onsdagskvällen i Umeälven. Foto: Privat

Tony Kristoffersson är en av de yrkesjägare som just nu försöker få bort så många bisamråttor som möjligt från den nedre delen av Umeälven. Och jakten går bra - på några jaktkvällar har man skjutit mer än 60 bisam.

"}}

Bisamråttan är klassad som invasiv art och svartlistad av EU.

– De ställer till stora skador genom att de underminerar infrastruktur, strandbrinkar och broar och liknande konstruktioner. Dessutom är den en fanatisk musselätare – vilket påverkar vattenkvaliteten kraftigt, berättar P-A Åhlén, chef på Jägareförbundets mårdhundsprojekt som nu bytt namn till ”Invasiva arter” och bekämpar en lång rad oönskade arter runt om i landet.

Den lilla vattenlevande gnagaren, som finns i Kanada, USA och delar av norra Mexiko och dök upp i Sverige någon gång på 1940-talet.

Enligt Wikipedia är det oklart om det skedde genom olagliga utplanteringar eller om den kan ha invandrat från Finland.

Inhyrda av länsstyrelsen

i Umeälvens södra del har bisamråttan ett starkt fäste och stugägare utmed älven har klagat på att de fått sina gräsmattor och båtbryggor och liknande underminerade. Länsstyrelsen i Västerbotten har därför anlitat projektet ”Invasiva arter” för att skjuta bisamråttor.

Det är också bestämt att arten inte får finnas i Sverige och Tony Kristoffersson är en av yrkesjägarna som jobbar för att utrota bisam i Sverige.

Tony är just nu med på jakter på sträcka strax norr om E4:an till havet.

– Vi har en fyrameters aluminiumbåt, en Linder, och vi har tillstånd att skjuta från båten även om motorn är igång, berättar han.

Man använder hagelbössor med ljuddämpare och skjuter med patroner i storleken 5-6 US.

– En del bisam är väldigt orädda för båten – andra, som kanske varit med om något jakttillfälle, är skyggare. Skjutavstånden blir allt från 5 till 30 meter och vi har skjutit drygt 60 stycken på fyra mankvällar, berättar Tony.

Omtyckta i Umeå

Hur reagerar allmänheten på jakten?
– I Umeå är vi väldigt populära, måste jag säga. Man kunde tro att människor skulle bli upprörda när det smäller på kvällar och nätter, men istället kommer folk ut och ropar att vi ska komma till dem och skjuta. jag har inte fått en enda negativ kommentar i Umeå, berättar Tony.

Kropparna bärgas och skickas till SVA för undersökning. Jakten i Umeälven har bestämts till tio jaktmandagar.

Tony kristoffersson har en vacker arbetsplats på Umeälven.
En bild från onsdagskvällens jakt. På torsdagen ser jakten ut att bli inställd – på grund av blåst.