Jaktnyheter

Tog stövare och hotade skjuta den – nu blir det åtal

500 kronor ville trion ha - annars skulle stövaren skjutas, har hundägaren berättat i utredningen. Arkivbild: Gettyimages och Per Jonson, montage

Två män och en kvinna åtalas misstänkta för utpressning som ska ha skett i samband med ett jaktprov i Småland. Trion ska ha tagit en stövare och hotat skjuta den om inte ägaren betalade 500 kronor.

"}}

De åtalade är en man och en kvinna i 60-årsåldern samt en man i 35-årsåldern. De uppges förneka brott, skriver Smålandsposten i sin pappersupplaga.

Händelsen som nu kommer upp i Växjö tingsrätt utspelade sig i februari. Hundägaren hade tillstånd från jakträttsinnehavaren, hade en domare med sig och släppte sin hund på drevprov.

Plötsligt försvann hundens signal från GPS-pejlen. De tre åtalade dök upp med stövaren, som de höll fast med ett stadigt grepp i halsbandet.

Hotfull stämning

Enligt uppgift från hundägaren var stämningen mycket hotfull och aggressiv och det uppgavs att hunden varit inne på trions tomt och skrämt djur.

Den äldre mannen krävde 500 kronor i ersättning, annars skulle hunden skjutas. Hundägaren swishade över 500 kronor till honom.

Enligt Smålandsposten ska mannen i förhören ha sagt att han haft problem med tjuvjägare och att han därför tycker att det är okej att ta betalt för hundar som springer på hans mark.

Men nu ställs de tre åtalade alltså inför rätta misstänkta för utpressning.