Tivedenvarg konstaterad inom den norska vargzonen

En varg född av den utplanterade vargtiken i svenska Tiveden har konstaterats inom den norska vargzonen.

En hanvarg född i Tiveden har vandrat till Rakkestad i Norge. Karta: Google maps

Den 16 januari 2013 fann länsstyrelsens personal i Norrbotten spillning efter två vargar som ska ha tagit sig in i Sverige från Finland-Ryssland. På vårvintern lastades de i bil och kördes 110 mil söder ut i Sverige.

Efter 21 timmar i transportburar släpptes de ut i Tiveden i Örebro län. Tiken löpte och vargarna blev kvar i området.

Det visade sig dock att de båda vargarna sannolikt var helsyskon. Men de fick en kull valpar.

– De fick sju eller åtta valpar, men ingen av dessa har konstaterats vara vid liv, säger vargforskare Olof Liberg.

Tivedenhane i Rakkestad

En ny hane sökte upp tiken och förra året fick det nya paret en kull valpar. En av dessa har nu konstaterats i Rakkestad inom den norska vargzonen.

– Det är innanför det gamla Linnekleppenreviret. Denna hanvarg är född i Tiveden i Örebro län och har en finskrysk mor, säger Øystein Flagstad, genetiker hos norska Rovdata, till tidningen Nationen.

Den svenska flytten och utplanteringen av vargarna i Tiveden kan så här långt sammanfattas som ett fiasko. Ingen avkomma född i Tiveden har gått in i aveln i den svenska vargzonen.

– De har visat sig vara mer rörliga än andra vargar. De har vandrat långt och det är farligt. De har gått till västra Norge eller renskötselområdet och blivit skjutna. Det extremaste var väl en av Tivedenvargarna som vandrade ned i Skåne och blev ihjälkörd söder om Malmö, säger Olof Liberg.

Det är ännu inte konstaterat om varghanen i Rakkestad har någon partner eller om det i våras kan ha fötts valpar i i området där han vistas.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad

Finskstövaren Mari lyfter rävjakten till nya höjder

Alla drömmer någon gång att få en hund med det där lilla extra, en hund som förstår vad den ska göra från första början. Mikael Karlsson hade ett klart mål när han skulle köpa stövare – få tag i en valp med den värsta jaktlusten från de bästa linjerna som fanns. Och visst gav hans letande resultat. Två år senare kunde hans finskstövartik Mari lösa ut dubbelchampionatet och kvala in på Räv-SM.
ANNONS ▼

Annonser