Jaktnyheter

Tips från länsstyrelsen: Städa bort björnmat

Gävleborgare ska ta in soptunnorna, om det är möjligt, tipsar länsstyrelsen. Foto: Privat och Gettyimages, montage

Städa bort fågelmat – och stäng in soptunnor. Länsstyrelsen tipsar hur befolkningen i Gävleborg ska anpassa sig när björnarna nu vaknar.

Björnarna börjar vakna efter sin vintersömn. I Gävleborg har det varit problem med björnar förr och nu kommer länsstyrelsens tips på hur människor kan slippa närgångna björnar.

”När björnarna vaknar på våren är de hungriga och innan det grönskar i skogen finns det risk för att de söker sig till bebyggelse för lättillgänglig föda. Det är därför viktigt att städa bort allt som kan tänkas vara begärligt för björnar så som fågelfrön och talgbollar, rådjursutfodringar och rävåtlar”, skriver länsstyrelsen i Gävleborg på sin webbsida.

Befolkningen tipsas också om att människor ska stänga in soptunnorna mellan tömningarna, om det är möjligt.

”Björnar som lär sig att hitta mat i anslutning till människor kan tappa respekten och bli farliga björnar. Matning av björn leder ofta till att björnen måste avlivas”, skriver länsstyrelsens tjänstemän.

Myndigheten tipsar också om Viltskadecenters material ”Leva med björn” som vänder sig till människor som bor eller vistas i områden med björn.