Jaktnyheter

Tecknad serie med vargbudskap stoppad i stor tidningskoncern

Serien Nemi stoppas i NTM-koncernens tidningar på grund av politiskt budskap om varg. Arkivbild: Gettyimages, montage

En tecknad varg och vargvärnande budskap har fått tidningskoncernen NTM att sluta publicera serien Nemi.
- Vi vill inte ha politiska budskap i serierna, säger Mikael Sundgren vid NTM till Jaktjournalen.

"}}


Tidningskoncernen är en av de större i Sverige och ger ut 18 titlar från norra Sverige till Småland och Gotland. En majoritet av tidningarna har publicerat seriestrippen Nemi, som görs av norska serietecknaren Lise Myhre.

I den senaste seriestrippen fanns en tecknad bild av en varg. Texten i rutan var:

”Trots att våra största rovdjur är rödlistade förekommer licensjakt på hotade arter. Varg är rödlistad i kategorin starkt hotad. Ändå tillåts licensjakt”.

Chefsbeslut

Det fick NTM-koncernen att reagera. Vid ett möte med chefredaktörerna för samtliga titlar i bolaget beslutades att ta bort serien Nemi från koncernens tidningar.

Upsala Nya Tidning förklarade för läsarna:

”Vi har valt att sluta publicera Nemi på grund av att det förekommit politiska ställningstaganden i serien. Seriesidan är inte ett forum för opinion då det saknas möjligheter till bemötande”.

Fredrik Lagerqvist är chefredaktör och ansvarig utgivare för Norrköpings Tidningar och förklarar beslutet.

– Vi vill inte att seriesidan ska vara en sida för politiska budskap. Vi tar inte ställning varken för eller emot varg, utan vi vill vara en neutral nyhetsförmedlare. Vi har andra sidor där man får uttrycka politiska åsikter, insändare och debatt, men seriesidan är inte en sådan sida, säger Fredrik Lagerqvist.

Köper inte

Mikael Sundgren är ansvarig för redaktionella inköp vid NTM-koncernen och säger att serien Nemi nu inte köps in av koncernen.

– Vad som händer i all framtid, kan jag inte svara på. Men för tillfället är det så, säger Mikael Sundgren.

Det koncerngemensamma beslutet är att följande titlar inte längre publicerar Lise Myhres serie Nemi:

Norrbottens-Kuriren, Norra Västerbotten, Upsala Nya Tidning, Enköpings-Posten, Gotlands Allehanda, Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren, Strängnäs Tidning, Sörmlands Nyheter, Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten, Motala Vadstena Tidning, Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning/Kinda-Posten.

Koncernen uppger på sin webbsida att man når cirka 70 procent av människorna på orterna där man är verksamma.

Fortsätter som tidigare

Lise Myhre hör av sig till Jaktjournalen i ett SMS som förmedlas av serieförlaget Bulls och skriver att en av serien Nemis största styrkor är att den inte bara är ”tandlös underhållning”.

Lisa Myhre skriver att hon aldrig under 25 års tid aldrig blivit censurerad. Hon meddelar att hon kommer att fortsätta som tidigare med serien Nemis.