Annons
Taxtiken Kajsa från Uppsala räddar livet på fem drevervalpar i Blekinge | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 år sedan drever
Sebastian Göthman med drevertiken Långsjöns Långsjöns X-ila och taxtiken Kajsa som nu tar hand om valparna. Foto: Privat
Taxtiken Kajsa från Uppsala räddar livet på fem drevervalpar i Blekinge
Skendräktiga taxtiken Kajsa från Uppsala räddar just nu livet på fem drevervalpar i Blekinge. Den här historien är så omtumlande och dramatisk, att allt inte får plats i ingressen.
– Helt sinnesjukt – jag har aldrig varit med om något liknandet. Mycket konstigheter har jag upplevt när jag tävlat med tiken, men den här historien slår allt, säger Sebastian Göthman i Kyrkhult i Blekinge. Han äger fantastiska drevertiken Långsjöns X-ila, som utsågs till Nordens bästa drevertik 2018. I söndags den 15 mars födde hon sju drevervalpar. – Allt såg jättebra ut i början. Men efter två dygn väckte frun mig vid sextiden på morgonen – en valp låg död i valplådan, berättar Sebastian. Han noterade att en till av valparna såg hängig ut, och tiken betedde sig jättemärkligt. Hon ville inte ligga hos valparna och utan var orolig och gick omkring utanför valplådan. – När jag tog tempen på henne hade hon 40,8 grader. Då är det kritiskt, för organen börjar stänga ned vid 41 grader, berättar Sebastian. Det var fullt hos alla lokala veterinärer, så resan gick till djursjukhuset i Hässleholm. – En valp till dog och jag lastade in tiken på en biabädd i bilen. Valparna tog jag i en väska, berättar Sebastian.

Operation

På djursjukhuset visade sig att X-ila hade både juverinflammation och livmoderinflammation. Man satte in dropp och fick henne i så pass kondition, att det gick att operera och avlägsna livmodern. Nu hade Sebastian fem valpar, som han höll liv i genom flaskmatning varannan timme. – Jag har tre barn också, två, fem och sex år gamla, så det var fruktansvärt jobbigt, säger Sebastian. Klockan 16.51 i onsdags skickade han ut ett nödmeddelande på Facebook: Han behövde en tik som kunde ta hand om valparna. Flera personer hörde av sig, men det handlade om tikar som hade egna valpar. Under kvällen kom dock meddelande från Uppsala och en veterinär som äger tioåriga, skendräktiga strävhårstaxen Kajsa. – En chaufför med semester satte sig i bilen och körde hela natten ned till oss. Han och Kajsa kom fram kvart i sex i torsdags morse, säger Sebastian. I början ville Kajsa inte veta av valparna alls. Hon satt och såg eländig ut och gnällde. Sebastian satte hennes bur i valplådan och lät dörren stå öppen. Sedan lade han in en valp, men då hoppade Kajsa ur buren och valplådan. – Hon hade en plastpåse med grejer med sig från Uppsala. Plötsligt började hon riva i plastpåsen och fick ut en filt som hon började bädda på. Då lade jag dit valparna och hon accepterade dem. Jag förstod att det måste vara lukten av X-ila som gjorde att hon inte ville vara i valplådan.

Då blev Kajsa lugn

Sebastian tog Kajsas filt och bredde ut den i valplådan – och då blev taxtiken lugn och tog sig an valparna. Hittills ser det ut att sluta lyckligt för de fem överlevande valparna och den biologiska tiken. – X-ila är fortfarande kvar på djursjukhuset, men hennes tillstånd är stabilt. Valparna diar Kajsa och allt verkar funka. Mitt i den här dramatiska historien har det uppdagats ett annat märkligt sammanträffande. Sebastian sålde en tidigare valp efter X-ila till en jägare i Älvkarleby. Den valpen gick inte bra ihop med familjens tax – som var taxen Kajsa som nu räddar livet på X-ilas nya kull. – Kajsa hamnade hos veterinären i Uppsala – och nu är hon här. Världen är bra liten ibland, konstaterar Sebastian. Nedan en liten filmsnutt som visar hur negativt inställd taxen Kajsa först var till valparna, och hur bra det går just nu.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
 

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!