Jaktnyheter

Svenskt ja till hårt kritiserat förslag om blyförbud i och nära våtmark

Det går inte att få undantag från EU.s blyhagelförbud. Foto: Gettyimages, montage
Sveriges tjänsteman har röstat för det förbud mot blyhagel som föreslås inom och nära våtmark i EU. Bland annat Jägareförbundet kallar det för ett dråpslag mot jakten och sätter nu sitt hopp till att EU:s politiker röstar ned förslaget.
Det föreslagna blyförbudet kommer enligt kritikerna att få långtgående konsekvenser för den svenska jakten. Stora delar av Sverige kan komma att betraktas som våtmark, eller närhet till våtmark, där jägare inte ens får bära blyhagelpatroner med sig vid förflyttning. Förslaget har kritiserats hårt, av exempelvis socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Erik Bergqvist och Johan Danielsson, som kallat det ”ett dråpslag mot jägarkåren”.

Svenskt ja

Svensk Jakt rapporterar att EU-tjänstemän i EU:s så kallade Reach-kommitté nu röstat igenom kommissionens långtgående förslag om blyförbud. Den svenska tjänstemannen, som agerar på order från miljöpartisten Isabella Lövins miljödepartement, röstade för EU-förslaget. – Det är anmärkningsvärt att kommissionen lobbat så hårt för att få igenom detta ogenomtänkta förslag. Om det införs strider det mot svensk grundlag. Definitionen av våtmark gör också att praktiskt taget all mark i Sverige kommer att betraktas som en sådan, särskilt om det regnat, säger Svenska Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, till Svensk Jakt. Frågan avgörs slutligen ministerrådet och parlamentet i Eu.
”Ett dråpslag”, kallar socialdemokrater EU:s förslag om blyad ammunition
Ledarskribenter sågar EU-förslag om förbud mot blyad ammunition
Nytt förslag om bly kan hota svensk hageljakt