Sveaskog överklagar och vill skjuta 80 älgar från helikopter

Sveaskog överklagar länsstyrelsens nej till skyddsjakt till Naturvårdsverket. Bolaget vill skjuta 80 älgar från helikopter i Norrbotten och Västerbotten.

Sveaskog vill avliva 80 älgar från helikopter. Foto: Gettyimages

Bakom skyddsjaktsansökningen ligger skogsskador, rapporterar SVT Västerbotten.

– Vi ser ingen annan utväg än att ta till skyddsjakt, säger Petter Johansson, jakt- och klövviltansvarig för Sveaskog i Västerbotten till SVT.

Länsstyrelsen i Västerbotten har avslagit ansökningen och för nu en dialog med Sveskog om att de ska sköta skogen på ett annat sätt.

– Den här skogen är redan förstörd och dessutom handlar det här om vandringsälgar som kommer varje år västerifrån och då hjälper det inte med skyddsjakt, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Västerbotten, till SVT.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.

Misstänkt för illegal vargjakt – vann över polisen igen och får sina vapen

En av de misstänkta i det så kallade Amungenfallet, där en varg ska dödats illegalt, får rätt igen mot polisen. Nu meddelar Kammarrätten i Sundsvall för andra gången att bevisningen är för svag och att "Olle" ska ha igen alla sina vapen. – Det är märkligt att polisen inte accepterade den första kammarrättsdomen, säger advokat Erik Söderman.
ANNONS ▼