Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Älgen var svårt biten av vargar och sargad i baklår och mule. Foto: Privat och Gettyimages, montage

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som en bilist kom körande på gamla E18 i Brosätter någon mil öster om Karlstad.

– När bilisten kom stod älgen vid vägen och blödde väldigt. Polisen skickade dit en eftersöksjägare, som inte behövde använda hund. Det var så mycket blod att han själv kunde följa spåren, berättar Anders Olsson

Anders Olsson

Biten i lår och mule

Han känner eftersöksjägaren som berättat att älgen inte gick undan mer än några hundra meter och påträffades stående i terrängen och kunde avlivas.

Bedömningen är att det var en fjolårskalv. Den hade svåra bettskador i baklåren och fram i mulen, men vargarna hade inte lyckats få ihjäl den.

Enligt Anders Olsson går Forshagareviret ned i området. Det är inte långt ifrån platsen där två vargar i vinter trafikdödats. Läs om det ena fallet här.

– Det är illa – dels är det en älg som plågas och dels är vargarna oroväckande nära Karlstad, säger Anders Olsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Älgen hade bettskador i mulen

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser