Jaktnyheter

Svår start på Stövar-SM för harhundar

Det finns fortfarande skogsharar i västgötaskogen, vilket glädjer i höstrusket. Foto: Per Jonson

Första provdagen på årets upplaga av Stövar-SM för harhundar är till ända och det har varit en tuff start. Endast tre av tio hundar gick till pris och endast en hund drev full tid.

Harjakt är inte alltid enkel. Det visar resultatet från Stövar-SMs första provdag. Sex finskstövare, tre hamiltonstövare och en schillerstövare släpptes på provrutor runt omkring Vårgårda i några få plusgrader på blöta marker och i disigt väder.

Den första att resa hare för dagen var finskstövaren Nyckelskogens Aika som tjugo minuter in i provet tog upp en skogshare. Provgruppen och ägare Ove Erlandsson fick förhoppningar när de under drevets första tio minuter såg haren tre gånger, men sen var det tvärnit och Aika lyckades aldrig finna haren igen efter en dötappt på väg.

En som däremot både reste hare och höll den på benen var hamiltonstövaren Näslyckans Tessie som ägs av tävlingens ålderman Lennart Ragnarsson, 84 år.

Hon hittade en fälthare och drev den full tid. Husse Lennart valde att koppla den 10,5 år gamla rutinerade tiken relativt tidigt på provdagen så fort tidskravet för lös hund var uppnått. Detta för att spara henne inför andra och avslutande provdagen. Tessies 120 minuters drev och förstapris skulle visa sig vara dagens enda fullpottare.

Ytterligare två hundar, schillertiken Silverstövarens Glänsa och finskstövaren Daldrevets Ajva lyckades driva till pris och kunde efter kollegiet kvittera ut var sitt tredjepris.

Resten av deltagarna på mästerskapet nollade första provdagen. Men som alltid är inget klart förrän elitprovet är avslutat. Allt kan hända på jaktprov och med tanke på hur svårt det var för hundarna att hitta och hålla haren på benen i dag kan mycket väl rangordningen ändras inför prisutdelningen imorgon.

Se delresultatet efter dag 1 här