Stugägare försöker stoppa jakt på ö i Söderhamn

Stugägare uppvaktar kommunen för att det ska bli förbjudet att jaga på Skatön i Söderhamn.

Skatön är Naurreservat och boende strider på ön strider för att få stopp på jakten. Karta: Hitta.se

Söderhamns-Kuriren skriver om konflikten i sin pappersupplaga. Skatöns samfällighetsförening skrev till dåvarande kommunalrådet 2017 och krävde att jakten på ön stoppas.

Sten Furbo är ordförande i samfällighetsföreningen och han säger till Söderhamns-Kuriren att jägarna kan sitta på pass nära ”allmänhetens” stigar och att människor inte känner sig trygga när de vandrar på ön, som också är naturreservat.

I januari i år polisanmäldes en jakt, som ska ha genomförts i närheten av en cykelparkering vid en gångbro. Polisen lade dock ned ärendet med hänvisning till att jakten genomförts säkert.

Delade meningar

Kommunens tekniske chef, Ali Nefzi, hade nyligen ett möte med boende på ön. Då framkom att en del människor känner otrygghet på grund av jakten. Andra boende delar inte den känslan.

Ali Nefzi hänvisar till att länsstyrelsen fattat beslut om bildandet av viltvårdsområdet och att kommunen inte kan besluta om jakten ska vara tillåten eller inte.

Tord Goude är ordförande i Söderhamn Norrala VVO och säger att viltvårdsområdet uppmanar jägare att inte jaga på Skatön. Tord Goude hänvisar dock till att jakträttsinnehavare inte kan hindras att jaga där.

– Det vår vädjan enligt jaktetiken att man inte ska vara där och jaga. Ska vi vara där och jaga så ska vi vara där man inte är och stör stugägare, säger Tord Goude till Söderhamns-Kuriren.

Enligt Visit Hälsingland Gästrikland är ön 343 hektar stor.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼