Strid om älgstammens storlek i Blekinge

Naturvårdsverket kör över länsstyrelsen i Blekinge och fastställer en lägre nivå för älgstammen. Länsstyrelsens 4,2 älgar per tusen hektar i vinterstam bantas till 3 i den västra delen av länet.

Naturvårdsverket kör över länsstyrelsen och sänker älgstammen i västra delen av Blekinge. Foto: Gettyimages

Det är Sydöstran som i sin pappersupplaga rapporterar om den strid om älgstammens storlek som blossat upp i Blekinge.

– Naturvårdsverket kortsluter den lokala förvaltningen. De fråntar både länsstyrelsen och älgförvaltningsgruppen dessas handlingsutrymme. Vi har i dag en älgförvaltning som ska ta den lokala kunskapen och föra den uppåt. Inte tvärtom. Naturvårdsverket har inte använt sig av den demokratiska processen, säger Karin Stoeckmann, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet i Blekinge, till Sydöstran.

Länsstyrelsen fastställde att länet skulle ha 4,2 älgar per tusen hektar i vinterstam. Två markägare överklagade och fick rätt hos Naturvårdsverket.

Lite tall

– De som har överklagat tillhör en liten del av ett skötselområde, som i sin tur tillhör ett stort älgförvaltningsområde på 73 000 hektar. Det är inte rimligt att skador på ett fåtal hektar ska påverka hela förvaltningsområdet, säger Karin Stoeckmann till Sydöstran.

Hon framhåller att områdena varifrån överklagandet kom har väldigt lite tall på tallmarker.

Sydöstran refererar till Naturvårdsverkets beslut, där det anges att betesskadorna är för höga i älgförvaltningsområdet. Därför sänker verket älgstammen.

Nu återstår att se om någon jakträttsinnehavare överklagar Naturvårdsverkets beslut.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.
ANNONS ▼

Annonser