Jaktnyheter

Stora björnskador på ren avslöjade i Idre

Ännu en studie visar de stora skador som björnar ställer till med för rennäringen. Arkivbild: Gettyimages

Ännu en forskningsstudie visar på stora björnskador på ren. Björnarna går hårt åt renkalvarna i Idre.

Man GPS-märker björnar och SVT SÁPMI följer med Peter Andersson, ordförande i Idre sameby, när han letar sig fram emot en plats där björnens spår bildar ett ”kluster” på GPS:en. Där påträffas rester efter en död renkalv.

– Man blir känslomässigt berörd varje gång. Förhoppningen är att myndigheterna tar det här med björnpredation på allvar och att man får en rimlig förvaltning av björnstammen i renskötselområdet, säger Peter Andersson till SVT.

50 renkalvar

Det pågående forskningsprojektet om björnpredationen drivs av norska forskningsstitutet Nina, Sametinget, Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Dalarna. Projektet är inne på sitt femte år.

16 björnar har GPS-märkts i Idre. Hittills har man kunnat dokumentera 50 renkalvar som dödats enbart av de 16 märkta björnarna.

– Det är få som lyssnar på den traditionella kunskapen som vi renskötare har. Man måste ha det dokumenterat för att det ska betyda något, säger Peter Andersson till SVT.

Sju björnar i tilldelning

Länsstyrelsen i Dalarna har beslutat att sju björnar får skjutas i årets björnjakt i det område där Idre sameby har sin marker.

– Vi ökat tilldelningen rejält i år, i och med att vi fick ett inventeringsresultat som visade på mer björn än vi visste. Jag har inte sett uppgifterna från forskningsstudien i Idre och kan inte kommentera dem, säger Caroline Dixson, chef på avdelningen för viltförvaltnings på länsstyrelsen i Dalarna, till Jaktjournalen.

Redan 2017 rapporterade Sveriges Radio om en forskningstudie från SLU, där man kom fram till att jakt och minskad björnstam är enda vägen till minskade skador för rennäringen.