Stärkt miljöarbete klubbat av Jägareförbundet

Plastförladdningar skräpar ner och de blir dessutom kvar i naturen oerhört länge innan de bryts ner. Därför har Svenska Jägareförbundet beslutat för att arbeta för att få bort plastförladdningar i hagelammunition.

Hagelammunition med nedbrytbar förladdning finns men inte hos svenska tillverkare. Arkivfoto: Per Jonson

– Beslutet är viktigt ur två olika perspektiv. Dels att minska nedskräpningen av naturen, dels att fortsätta förbundets arbete att göra jakten ännu miljövänligare, säger förbundsordförande Torbjörn Larsson, i ett pressmeddelande.

– När det finns möjligheter att ta steg för att göra jakten mer miljövänlig ska vi göra det, säger Torbjörn Larsson.

Svenska Jägareförbundet kommer nu arbeta för att plastmaterial i förladdningar byts ut mot ett material som naturen kan bryta ned, utan att det kommer ut några giftiga eller olämpliga ämnen.

– Vi har tagit kontakt med ammunitionsindustrin och framfört våra önskemål. Det finns lösningar som motsvarar vad vi vill åstadkomma. Vissa utländska tillverkare har redan tagit fram plastfri hagelammunition, men dessa finns ännu inte i Sverige. Nu vill vi sätta press på tillverkarna – från ett konsumentperspektiv – så att plastförladdningar försvinner helt, säger Torbjörn Larsson.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼