Jaktnyheter

Staket ska hindra svenska svin nå Norge

Norge vill sätta upp stängsel utmed gränsen för att förhindra svenska vildsvin att komma in i landet. Foto: Getty Images.

Ett staket utmed gränsen till Sverige. Det är en av åtgärderna som föreslås för att hindra svenska vildsvin att nå Norge, som vill utrota svinen på sin sida gränsen.

Norska regeringen har efter utbrottet av Afrikans svinpest i Sverige beslutat att landets vildsvin ska utrotas. Landet har i dag en stam på mellan 1000 och 2000 vildsvin jämfört med den svenska stammen som ligger på över 200 000.

– Det kommer att fortsätta att fylla på från Sverige, säger lantbrukaren Torgeir Ulsröd, till SVT Värmland.

Han är positiv till förslaget om ett stängsel mot gränsen till Sverige, som en utredning tillsatt av regeringen nu presenterat.  Förebilden är det staket som Danmark byggt på gränsen mot Tyskland av samma anledning. Torgeir Ulsröd berättar för SVT Värmland att grisarna innebär stora problem för honom. Åkrarna bökas upp och han säger sig också ha mist kalvar på grund av förorenat foder.

– Jag har haft flera kor som mist kalvarna och jag använder mycket pengar på gräsfrö, säger han till SVT Värmland.

Han menar dock att staketet inte bara borde skydda mot vildsvin.

– Vi har ju ett annat djur också som kommer från Sverige och ställer till problem. Det hade inte gjort något om man stoppade vargen också, säger han till TV-kanalen.