Stabil björnstam trots hög avskjutning

I Jämtlands län har länsstyrelsen velat minska storleken på björnstammen genom hög avskjutning på licensjakten. Men trots omfattande jakt visar inventering att stammens storlek är oförändrad.

Länsstyrelsen utesluter inte ökad avskjutning på björn i länet. Arkivfoto: Per Jonson

Det är SVT Nyheter Jämtland som rapporterar om resultatet från senaste rovdjursinventeringen. Enligt denna ligger björnstammen fortfarande i länet runt runt 900 vilket kan få till följd att tilldelningen nästa år kan öka. Förvaltningsmålet för länet är 650 björnar.

Nicklas Rumm, vilthandläggare på länsstyrelsen menar att kommande års spillningsinventering kommer vara viktig för att kunna styra förvaltningen i rätt riktning.

Visar den inventeringen att de 200 björnar som fällts under de två senaste licensjakterna inte bidraget till att stammen minskat kommer länsstyrelsen bli tvungen att agera.

– Då är det sannolikt så att vi behöver skjuta av ännu fler björnar. Men vi vill som sagt invänta och se vad den här spillningsinventeringen säger, säger Nicklas Rumm till SVT.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Jaktjournalens grundare död

Grundaren av Jaktjournalen och Fiskejournalen, Otto Elander, har avlidit i en ålder av 80 år. Jaktjournalens förste chefredaktör, John Duff, skriver här ett minnesord om sin chef.
ANNONS ▼

Annonser