Jaktnyheter

SM-stövare attackerad under jakt – skadad av varg eller hund

Luzernerstövaren Putte attackerades under harjakt. Han fick ett hål i baklåret, men länsstyrelsens personal kan inte säga om det är hund eller varg som som gett sig på stövaren. Foto: Privat

Det blir inget deltagande i Stövar-SM hare för luzernerstövaren Axemmy´s Putte och ägaren Jonas Söderblom. Stövaren attackerades på söndagen av någon slags hunddjur. Varg eller hund - det vet inte länsstyrelsens personal.

"}}

– Vi har besökt platsen och sökt med en specialtränad bayersk viltspårhund, som bara markerar spår efter lodjur och varg. Men den hittade ingenting på platsen, berättar Bo Adolfsson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Jonas Söderblom och luzernerstövaren Putte var för andra året på raken kvalificerade till Stövar-SM hare. Årets tävlingar avgörs på torsdag och fredag i Strömsund i Jämtland.

Nu blir det ingen SM-tävling för ekipaget.

Jonas och Putte åkte ut på jakt strax norr om Smålandsstenar i södra ändan av Jönköpings län på söndagen. Putte drev hare en sväng och vid 11-tiden släppte Jonas om honom på ett nytt ställe.

Han hamnade då i den gamla drevlöpan och Jonas kallade in hunden.

Det här tassavtrycket hittades på platsen där luzernerstövaren Putte attackerades. Foto: Privat

Plötsligt gallskrik

Putte närmade sig honom, men 250 meter bort började han plötsligt gallskrika – Jonas trodde först att det var nytt upptag. Men sedan förstod han att något gått galet.

– Han tystnade och jag såg på pejlen att han sprang på hygget. Plötsligt fick jag se ett annat djur – något grå-vitt som försvann från platsen. När Putte kom blödde han rätt rejält från höger baklår, berättar Jonas.

I närheten var jaktgrannar ute och jagade älg, men de hade ingen hund med sig. Jaktgrannarna har berättat att de hörde när Putte skrek på hygget.

Hos veterinären konstaterade man att den fyraåriga stövaren hade ett hål i höger baklår.

Spår säkrade

På platsen där Putte skadades hittade Jonas spår efter ett främmande djur.

Enligt Bo Adolfsson på länsstyrelsen mäter spåren åtta-nio centimeter. Hans slutsats blir att Putte stött ihop med ett hunddjur – men om det är hund eller varg kan han inte säga.

– Runt hålet i benet fanns ganska mycket saliv. Dumt nog torkade jag bort det, annars hade det kanske gått att få DNA, säger Jonas Söderblom.

Han har meddelat organisationen för Stövar-SM hare att Axeymmy´s Putte inte kommer att starta i årets tävling.

”Får vara glad i alla fall”

– Jag strukit honom. Det kommer en ersättare från Småland, en hamiltonstövare, Harakrökens Agnes som ägs av Åke Lundström i Hultsfred, säger Jonas Söderblom.

Han är nedstämd över det inträffade.

– Han har gått så galet bra i år. Han blev klubbmästare i Smålands Stövarklubb och tog en en elitetta då. Sedan vann han DM. Men det som hände på hygget i söndags hade kunnat sluta åt helvete mycket sämre, så jag får vara glad i alla fall, säger Jonas.

Axemmy´s Putte och Jonas Söderblom, fotograferade i samband med Stövar-SM hare 2021, där de slutade sjua.