Jaktnyheter

Skyddsjakt på varg stoppad efter överklagan

Förvaltningsrätten har stoppat skyddsjakten på varg i Laxå. Foto: Gettyimages

Föreningen Jaktkritikerna har lyckats stoppa skyddsjakten på vargar som ger sig på kor i Laxå.

Jaktjournalen har berättat att en kviga på drygt 200 kilo vargdödades på onsdagen förra veckan. På fredagen sågs vargar jaga en en flock med äldre kvigor i en hage intill.

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt. Den har dock stoppats av förvaltningsrätten i Luleå.

Jaktkritikerna anser att skyddsjakt inte kan beviljas, ”eftersom det bara skett ett enda angrepp”, som föreningen uttrycker det i sin överklagan.

I en intervju med Jaktjournalen framhöll Inga Ängsteg, tillförordnad chef på avdelningen för viltförvaltning, att ingen annan lämplig lösning än jakt finns. Det går exempelvis inte att ta in de cirka 500 nötkreatur som rör sig i området.

Länsstyrelsen överklagar

Jaktkritikerna hävdar dock att det finns andra lämpliga lösningar.
Förvaltningsrätten har valt att besluta om inhibition, alltså att jakten ska stoppas i väntan på slutligt avgörande.

”Förvaltningsrätten bedömer att utgången i målet framstår som oviss. Därför, och då en verkställighet av beslutet inte kan bringas återgå, finner rätten att det för närvarande finns skäl att besluta om inhibition. Det överklagade beslutet ska således tills vidare inte gälla i avvaktan på att målet avgörs slutligt eller annat beslutas, skriver förvaltningsrätten i sitt beslut.

I ett mejl till Jaktjournalen skriver Inga Ängsteg på länsstyrelsen att man kommer att överklaga den stoppade jakten. Länsstyrelsen har fram till klockan tio på torsdagen sig att yttra sig i ärendet.