Skyddsjakt på varg i Halland stoppad efter överklagande

Vargvärnare har lyckats stoppa skyddsjakten på den varg som dödat 59 får på en gård i Halland.

SVT Halland uppger att två överklaganden kommit in till Förvaltningsrätten i Luleå. Jaktjournalen begärde på tisdagseftermiddagen ut alla överklaganden och då fanns endast ett överklagande kring jakten i Halland, från föreningen Jaktkritikerna.

Jaktjournalen har berättat om den gård i Veddige i Halland som har över 1.000 får och som drabbats av fyra vargattacker från 21 juli till i fredags. Attackerna har tagit livet av totalt 59 får.

Det krävs miltals med stängsel för att skydda fåren med så kallat rovdjursavisande staket och länsstyrelsen har bedömt att det är orimligt att uppnå. Men Förvaltningsrätten i Luleå stoppade på tisdagen skyddsjakten. Det är så kallad inhibition.

– Det är ett överklagande på vårt beslut som har kommit in till Förvaltningsrätten. De har funnit att det finns substans i överklagandet och har därför beslutat sig för att stoppa skyddsjakten temporärt, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen, till SVT Halland.

Länsstyrelsen har fram till den 18 september att yttra sig.

Under helgen har man lyckats få tag en person som åtagit sig uppdrag ett leda skyddsjakten. Han får betalt per timme. Jägarna som deltar om skyddsjakten blir verklighet får jobba gratis, berättar Martin Broberg för Jaktjournalen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼