Jaktnyheter

Skyddsjagade grävling – vapen omhändertogs i stort polispådrag

Fyra män misstänks för olika typer av jaktbrott efter att de ska ha tjuvjagat dovhjort i Skåne. Foto: Gettyimages

Natten till torsdag vakade Sonny Hansson på en grävling. Jakten var avslutad när plötsligt flera polispatruller dyker upp med dragna vapen och beordrar ner honom på marken.
- När jag satt där i handbojorna säger en polis ”du vet väl om att du kunde ha blivit skjuten?”

"}}

Sonny Hansson 52, Motala, arbetar som personlig assistent. Nästgårds där hans kund bor i Ljungsbro, finns en hästgård som tidigare haft problem med skadedjur och då kontaktat Sonny eftersom han är jägare.

– Jag har skjutit skabbräv åt dem tidigare och nu har de problem med en grävling som lekt jordfräs på tomten i flera veckor. De har tagit dit fällor och gjort allt rätt, men inte fått tag på grävlingen, säger Sonny.

Därför satte sig Sonny igår kväll med sitt gevär och väntade på grävlingen. När klockan närmade sig 02 och grävlingen fortfarande inte dykt upp, avbröt Sonny och stoppade bössan i bilen.

– Men jag insåg att jag inte hade ryggsäcken med mig och började gå tillbaka för att hämta den. Då kom polisen i full kareta med blåljusen påslagna.

Sonny Hansson. Foto: privat

”Du kunde blivit skjuten”

Sonny har svårt att uppskatta hur många poliser det var, men tror det handlar om cirka tio stycken. Ur den första bilen kliver en man och en kvinna och skriker åt honom att lägga sig ner på marken med händerna synliga.

– Jag gör precis som de säger, vad skulle jag annars göra? Jag är helt jaktklädd och berättar att jag har två vapen i bilen och var mina licenser är, säger Sonny.

Liggandes på marken beläggs han med handfängsel och sätts sedan i en polisbil.

– När jag satt där i handbojorna säger en polis ”du vet väl om att du kunde ha blivit skjuten?”

Omhändertogs

Sonny förs till polisstationen där han får göra ett nykterhetstest. Polisen frågar efter hans larmkod till bostaden och koden till hans vapenskåp.

– Jag frågar om jag måste uppge det och polisen säger ja, annars tar det med sig skåpet. Men det hölls inga förhör och de har inte delgivit mig någon misstanke.

Efter cirka en timma på polisstationen körde poliserna honom till akuten, Sonny hade vrickat foten tidigare under kvällen. Det hade dock inget med polisingripandet att göra.

Klockan 07.20 i morse kom Sonny slutligen hem. Då hade polisen hämtat alla hans vapen och tillhörande ammunition.

Bilist stannade

Varför polisen dök upp igår kväll vet inte Sonny. Men när han stod med sin bössa vid tomten på natten stannade en bilist och frågade vad som pågår. Sonny berättade att det var jakt och sen åkte bilisten vidare.

– Kanske är det han som ringt polisen? Jag tycker dock inte att han gjort något fel. Är man osäker ska man givetvis ringa polisen. Jag är mer förvånad över hur jag som jägare behandlades av polisen. Samtidigt som polisen gör rätt att ta saker på allvar, kanske det inte behövt bli så dramatiskt när de ser att det handlar om en jägare som inte ens har en bössa på sig.

Larm om misstänkt aktivitet

Polisen bekräftar att de klockan 01.10 natten till torsdagen fick larm från en privatperson som reagerat på något misstänkt, och att polisen påträffat en person som hade vampen med sig.

– Vi påträffade mannen utomhus. Mannen var berusad och polisen beslutade då att omhänderta mannens vapen, säger Åsa Villsund, presstalesperson på polisen.

– Han hävdar att någon annan körde bilen, säger Åsa Villsund.

Sonny säger att det stämmer och att han hade en kompis med sig som körde. Men att det inte spelar roll för hela skeendet.

Omhändertog inte polisen din kompis?
– Nej de såg aldrig honom av någon anledning. Det var ju lite konstigt. Men hade de sett honom i skogen hade det väl kunnat bli ännu värre, säger Sonny.

Sonny menar att poliserna som ryckte ut inte har gjort något fel mot honom, men reagerar att de agerar så kraftfullt mot jägare.

Idag letar Sonny en advokat som kan hjälpa honom i ärendet och så han får tillbaka sina vapen.

– Idag har jag en surrealistisk känsla. Samtidigt är jag inte förvånad. Jag har haft en känsla att detta kan hända. Men jag har inte gjort något fel och kommer få tillbaka mina vapen. Frågan är väl bara hur lång tid det ska ta, säger Sonny Hansson.