Skoterjakt på rödräv ska rädda fjällräv

Länsstyrelsens personal i Jämtland har fått tillstånd att jaga rödräv från skoter. Det ska rädda fjällräv.

Rödräv får jagas från skoter för att öka chanserna för fjällräv. Foto: Gettyimages, montage

Länstidningen Östersund skriver i sin pappersupplaga att tillståndet även gäller jakt på renbetesfjäll och får bedrivas från och med måndag.

Länsstyrelsen har utfärdat tillståndet och man grundar det på vetenskapliga studier vid Stockholms universitet. Utfodring av fjällräv, i kombination med jakt på rödräv, ökar chanserna för den utrotningshotade fjällräven.

Rödrävarna konkurrerar om maten och kan ta över fjällrävarnas lyor.

Sedan projektet att stärka fjällrävens livsutrymme inleddes 2010 har omkring 500 rödrävar skjutits.

Man beräknar att det i dag finns cirka 300 fjällrävar. Målet är att det om 16 år ska finnas minst 1 000 könsmogna individer i Sverige och Norge.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser