Jaktnyheter

Sköt skata – träffade grannhus nära frukostsällskap

Mannen sköt skatan och kulan träffade grannens hus. Nu döms skytten till böter och att betala sina advokatkostnader. Arkivbild: Gettyimages

En man i Blekinge döms för framkallande av fara för annan efter att han skjutit en skata i sin trädgård. Kulan träffade väggen på en grannfastighet, där det satt fyra personer som var i färd med att äta frukost.

"}}

Händelsen inträffade den 21 juli, då mannen tagit fram sitt salongsgevär för att utföra vapenvård. Han såg en skata vid poolen i trädgården och sköt.

Skytten bedömde att han hade bra kulfång och sköt skatan. Kulan fortsatte dock och träffade en yttervägg i grannhuset. Fyra personer var i färd med att äta frukost utanför huset och enligt åtalet och domen träffade kulan väggen några meter från frukostsällskapet.

Kulan påträffad

Kulan plattades till men gick att finna nedanför platsen där den träffat väggen.

Mannen har medgett omständigheterna vid skottillfället, men menar att han vidtagit försiktighetsåtgärder och försäkrat sig om att det fanns bra kulfång.

Tingsrätten finner honom skyldig till framkallande av fara för annan och utdömer 60 dagsböter a 180 kronor, alltså 10,800 kronor.

Han ska även betala 20.471 kronor till staten för sina advokatkostnader samt 800 kronor till Brottsofferfonden.