Skarpt läge för ny vargflytt i Norge

Den norska flyttvargen är tillbaka i renskötselområdet där den dödat renar och utlöst tre ansökningar om skyddsjakt. Men de norska myndigheterna går inte med på att vargen avlivas – istället överväger man att flytta den igen.

Nästa vecka tas beslut om det blir ny flytt av den norska flyttvargen. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet.

Norska tidningen Dagbladet rapporterar att Miljödirektoratet hoppas att vargen ska vandra in i vargzonen, som utgör cirka fem procent av Norges yta och är en en smal remsa på gränsen mot Sverige.

Miljödirektoratet gick på torsdagskvällen ut med ett pressmeddelande, där man berättade att vargen förflyttat sig 1 120 kilometer fågelvägen sedan den sövdes och flyttades från Engerdals kommun i november.

Flyttbeslut nästa vecka

Sedan en knapp vecka tillbaka befinner sig vargen i gränsområdena mellan Rendalen och Engerdal. Tre renar har hittats dödade det har resulterat i tre ansökningar om skyddsjakt.

Men Miljödirektoratet säger nej till skyddsjakt.

– Den kan fortsätta vandra och leta efter en partner inför parningstiden. Om det inte sker, kommer vi inom loppet av nästa vecka att överväga att flytta den på nytt, säger sektionsledare Knut Morten Vangen på Miljødirektoratet i ett pressmeddelande som refereras av Dagbladet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼