Jaktnyheter

Skånsk jägare får inte tillbaka sina vapen

Mannen hade inte kontroll på sina vapen, slår förvaltningsrätten fast i en dom. Foto: Gettyimages

En jägare i Skåne har förlorat sina vapenlicenser sedan polisen funnit att han brustit i tillsyn över sina vapen. Jägaren har överklagat men förvaltningsrätten i Malmö ger polisen rätt i sitt beslut.

"}}

I domen från förvaltningsrätten framgår att polisen såg två filmer från övervakningskameror utanför jägarens bostad. Två personer utan tillstånd för vapen bar ut hans vapen från bostaden, samtidigt som mannen stod och pratade med sin familj.

Jägaren ska också stått utanför sin tomt utan att kunna övervaka när fyra obehöriga personer hanterade hans vapen. Bössorna ska ha stått oövervakade, exempelvis lutade mot en grind eller liggande på en utesoffa.

Det fick polisen att dra in mannens licenser.

Hotfulla män

Själv har mannen berättat att han den aktuella dagen som filmerna blev till, fick besök av två hotfulla och beväpnade individer som sa att de skulle mörda mannens familj.

Hans söner bar då ut de oladdade bössorna – för att undvika ett brottsligt angripande på familjen. Mannen framhåller att han aldrig agerat försumligt med sina vapen och att en återkallelse av licenserna får stor inverkan eftersom jakten är viktigt i hans familj och vänkrets.

Mannen trycker på att hans söner har jägarexamen.

Polisen berättar i sitt yttrande till förvaltningsrätten att man påträffade vapen både synliga och under mannens madrass när de skulle tas i beslag. Ett axelstöd påträffades med skarpladdade hagelapatroner.

En vecka senare

Polisen hänvisar till att vapnen skulle tas i beslag en vecka efter de händelser som videokameror i mannens trädgård registrerade.

Polisen anser därför att mannen inte längre uppfyller lämplighetskravet för vapeninnehav.

Förvaltningsrätten är enig och håller med polisen och skriver: ”Den som på ett allvarligt sätt åsidosätter den allmänna förvaringsregeln i vapenlagen bör fråntas rätten att inneha vapen.”