Ska ministern medge jakt på vargarna han gullade med?

Det väckte rabalder när Norges klimat- och miljöminister, Ola Elvestuen, i fjol gullade med vargvalpar. Nu är förslaget att flocken där valparna föddes ska tas bort i vinterns licensjakt och överklaganden kan hamna på Elvestuens bord.

Vargvalpar som Venstre-ministern Ola Elvestuen besökte och gullade med föreslås skjutas i licensjakten. Foto: Gettyimages och norska regeringen, montage

I regionerna fyra och fem föreslår rovviltnämndernas sekretäriat att 20 vargar ska skjutas i licensjakt i vinter. Åtta av vargarna ska jagas i det så kallade Letjenna-reviret som ligger innanför vargzonen. Tolv vargar föreslås fällas utanför zonen.

Vargföreningarna i Norge mobiliserar nu för demonstration och överklagan, som kan komma bli bli ett ärende för klimat- och miljöministern.

Vill inte uttala sig

Ola Elvestuen ska då avgöra om vargarna som han besökte i Letjenna och tryckte mot sitt bröst när de var tre veckor gamla ska få skjutas, rapporterar NRK.

I norska medier spreds bilder på Elvestuen när han gullade med vargvalparna. I vargföreningarna jublade människor, bland drabbade brukare var kritiken kraftig.

Elvestuen tyckte att mötet med vargvalparna var ”fantastiskt. I dag vill ministern dock inte kommentera förslaget som innebär att flockens ska elimineras.

– Klimat och miljödepartementet är en instans för överklaganden i sådana här fall och jag kan därför inte uttala mig om min inställning, säger Elvestuen till NRK.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Efterlängtad växelsats i kaliber .22 LR till Blaser R8

Som det har väntats och spekulerats om och när en .22 LR pipa skulle komma för att göra Blaser R8 familjen komplett. Nu är växelsatsen här och den lämnar ingen oberörd. Extremt bra precision och möjligheten att mängdträna med det vanliga jaktgeväret är värt sitt pris.

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad
ANNONS ▼

Annonser