Jaktnyheter

Ska ministern medge jakt på vargarna han gullade med?

Vargvalpar som Venstre-ministern Ola Elvestuen besökte och gullade med föreslås skjutas i licensjakten. Foto: Gettyimages och norska regeringen, montage
Det väckte rabalder när Norges klimat- och miljöminister, Ola Elvestuen, i fjol gullade med vargvalpar. Nu är förslaget att flocken där valparna föddes ska tas bort i vinterns licensjakt och överklaganden kan hamna på Elvestuens bord.
I regionerna fyra och fem föreslår rovviltnämndernas sekretäriat att 20 vargar ska skjutas i licensjakt i vinter. Åtta av vargarna ska jagas i det så kallade Letjenna-reviret som ligger innanför vargzonen. Tolv vargar föreslås fällas utanför zonen. Vargföreningarna i Norge mobiliserar nu för demonstration och överklagan, som kan komma bli bli ett ärende för klimat- och miljöministern.

Vill inte uttala sig

Ola Elvestuen ska då avgöra om vargarna som han besökte i Letjenna och tryckte mot sitt bröst när de var tre veckor gamla ska få skjutas, rapporterar NRK. I norska medier spreds bilder på Elvestuen när han gullade med vargvalparna. I vargföreningarna jublade människor, bland drabbade brukare var kritiken kraftig. Elvestuen tyckte att mötet med vargvalparna var ”fantastiskt. I dag vill ministern dock inte kommentera förslaget som innebär att flockens ska elimineras. – Klimat och miljödepartementet är en instans för överklaganden i sådana här fall och jag kan därför inte uttala mig om min inställning, säger Elvestuen till NRK.