Senaste vargnytt: Närgången varg skjuten

Här har vi samlat de senaste nyheterna om varg. Bland annat om stoppad skyddsjakt, nej till skyddsjakt och en lyckad skyddsjakt.

Människor i både Sverige och Norge strider för att få skyddsjakt på vargar. Foto: Gettyimages

En varg sköts i lördags i skyddsjakt i Ovanåkers kommun, skriver Svensk Jakt.

Länsstyrelsen sa ja till jakt efter fem ansökningar, bland annat från kommunen. Sedan i höstas har varg rört sig bland hus och gårdar, bland annat varit uppe på en altan.

Svenska Rovdjursföreningen överklagade och menade att det inte var skäl att skjuta vargen.

I lördags fälldes en varg efter att en jakthund drivit den i pass framför en av skyddsjägarna. Vargen ska ha varit en 35-kilos tik som löpte.

Jägare säger till Svensk Jakt att det är minst fyra vargar som rör sig i bebyggelsen i Ovanåker.

***

Två vargdödade hundar på kort tid räcker inte för att länsstyrelserna i Örebro och Dalarna ska bevilja skyddsjakt på varg i Norrsjöreviret, rapporterar Jakt & Jägare.

Jaktjournalen har berättat om den jämthundstik som dödades i januari, och den drevervalp som bets ihjäl i början av februari.

Säfsnäs-Nås jaktvårdskrets i Dalarna och Hällefors jaktskytteklubb och Hällefors jaktvårdskrets i Örebro lämnade in varsin skyddsjaktsansökan.

Länsstyrelsernas tjänstemän tar stöd av utlåtanden från Viltskadecenter: Vargarna är inte mer skadebenägna än andra vargar. Rådet till jägarna är att förebygga skada genom att spåra av runt jaktområden, använda skyddsvästar och säkerställa att hundarna inte söker upp varg.

Jämthundstiken som dödades skällde på älgar under älgjakt. Drevervalpen väckte på harslag.

***

Förvaltningsrätten underkänner länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på varg i det så kallade Krokvattnetreviret i Jämtland, skriver Svenska Rovdjursföreningen på sin facebooksida.

Vargarna ställer till skada för Tåssåsens sameby som har betesmarker för renar i området. Reviret ligger i det sydöstra hörnet av Jämtlands län och delas med Gävleborg.

Enligt uppgifter till Rovdjursföreningen kommer både samebyn och länsstyrelsen att överklaga förvaltningsrättens nej till skyddsjakt.

***

Tromsø kommun i Nordnorge vill kunna ge dispens för användning av snöskoter eller andra terrängfordon i skyddsjakt på rovdjur, som ger sig på tamren och nötboskap, skriver ITromsø.

Grundregeln i Norge är att motoriserade fordon får användas om det inte finns andra alternativ och jakten måste bedriva på snö.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼