Jaktnyheter

Senaste vargnytt: ”Lettiskt ursprung i norska vargar”

Här har vi sammanställt några av de senaste vargnyheterna. Foto: Gettyimages
Släktskap med franska djurparksvargar, lettiska vargar – och hundgener. Det är resultat som rapporteras från en privat insamling av varg-DNA som genomförts i Norge.
Det är Bonde- och småbrukarlaget i Telemark som tagit initiativ till DNA-undersökningen som nu refereras i norska medier, däribland norska TV2. Provsvaren uppges visa: * Varg i Slettåsflocken i Norge ska ha släktskap med vargar i en djurpark i Paris. * Enskilda norska vargar ska visa på släktskap med så kallade molosserhundar. * Norsk varg ska ha DNA som visar ursprung från Lettland. DNA-materialet har analyserats av det tyska företaget ForGen i Hamburg. Regina Brajkovic är lantbrukare i Telemark och har varit initiativtagare till den privata DNA-undersökningen av vargar. Hon säger till TV2 att provsvaren är preliminära och att det finns en osäkerhet på grund av det referensmaterial som använts.

”Lettiskt ursprung”

– Tre vargar som nyligen analyserades har ett lettiskt ursprung, visar resultaten. Ett av dessa tre prover kommer från en varg i Trysil. Det sköts av en man som fick fem månaders fängelse för att ha skjutit en genetiskt viktig varg. Ett annat test handlar om en varg som sköts i Stange kommun, säger Regina Brajkovic till norska TV2. Vargforskare Øystein Flagstad säger till TV-stationen att forskningen visar att de norska vargarna sannolikt vandrat in från Finland-Ryssland. Flagstad frågar sig om det tyska laboratorieföretagets analyser gjorts på ett seriöst sätt och kan kontrolleras av andra forskare. Det är belagt att de första vargarna som dök upp i Nordvärmland inte hade släktskap med den vargstam som en gång fanns i Sverige och Norge. Exakt varifrån vargarna kom är inte fastlagt.

”Viktig” varg i södra Dalarna

En så kallat genetiskt viktig varg har konstaterats i Ångermansbo i södra Dalarna. En privatperson hittade avföring som analyserats och visat sig komma från en vargtik född i Tiveden i Örebro län. Tiken i Tiveden är en av de vargar som staten transporterade från Norrbotten till Örebro län vintern 2013 och som uppges komma från Finland-Ryssland. En av hennes avkommor lämnade en spillningshög i närheten av Ångermansbo och den hittades 8 oktober på barmark. – Vi vet inte om hon är kvar där eller om hon vandrat vidare. Tidigare har det konstaterats en tik född i Björnåsreviet i Dalarna och en hane född i Glamsenreviret i Älvkarleby/Gävle i området, säger Daniel Mallwitz, handläggare på länsstyrelsen i Västmanland. Vargreviret i Tinäset delas mellan Dalarna, Västmanland och Gävleborg. Jaktjournalen har rapporterat om det bland annat här.

Minst tre valpar i Östergötland

Länsstyrelsen finner nu bevisat att det finns minst tre vargvalpar i Långbogenreviret i Östergötland. SVT Öst rapporterar att en kamera tömdes den 7 november och att man då fann bilder på fem vargar. Reviret ligger mellan Borensberg och Finspång. Hanen uppges komma från Lindesberg och tiken från norska Trysil.

Mystiskt varghane försvunnen

Den mystiska varg som i slutet av januari 2018 plötsligt upptäcktes i Stenungsunds kommun är alltjämt försvunnen. Vargen är en hane och ska vara född av en rysk vargtik, som inte konstaterats någon gång i Sverige eller Norge. Varghanen gick tillsammans med sin far i trakterna av Svartedalens naturreservat. Senast länsstyrelsens personal konstaterade varghanen i området var strax före jul 2018, vilket Jaktjournalen rapporterat om här. – Vi har några spillningar inne på analys. De är funna i närområdet där vargarna gick när vi hittade dem. Ännu så länge har vi haft för lite snö för att kunna spåra ordentligt, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21