Annons
Sauer 303 Syncro XT – ny version av gammal bekant | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan halvautomat
Sauer 303 Syncro XT - ny version av gammal bekant
Sauer 303 är en halvautomat som funnits sedan 2006 på den svenska marknaden. Den tidigare lanseringen var inte helt problemfri och vapnet hade en del funktionsproblem. Nu finns en uppgraderad version – XT, med förändringar för att garantera funktionaliteten. Testvapnet Sauer 303 Syncro XT är både balanserad och lättskjuten.
Den ursprungliga modellen av Sauer 303 hade en del funktionsproblem som dubbelmatning ur magasinet, avfyrade patroner som inte kastades ut och exemplar som inte laddade om då slutstycket inte gick tillräckligt långt bakåt i omladdningsrörelsen. En del kan säkert skyllas på bristande vapenvård och en del på ”måndagsexemplar” men i grunden har uppenbart Sauer identifierat behov av justeringar i konstruktionen. För den som införskaffar en halvautomatisk studsare är funktionen och pålitligheten väsentlig. Det är i grunden konstigt att inte Sauer inom den tyska noggrannheten gjorde tillräckliga testskjutningar innan lansering. Men nu kommer uppföljaren. Jag tror man kan vara övertygad om att Sauer gjort hemläxan.

Halvautomat

I dagens jaktsverige med drevjakter på vildsvin, dov- och kronvilt i starka stammar kan det vara frestande att ha en studsare som medger snabba och många skott. Browning och Benelli har varit mångas val men Sauer 303 med förbättrad funktion kan vara ett mycket gott alternativ. Ett drevjaktvapen anpassat för snabba skott i trånga lägen ska vara välbalanserat och smidigt. Sauer 303 Syncro XT uppfyller med råge dessa krav. Studsaren påminner mer än andra halvautomater om en vanlig studsare. Detta beror till del på att Sauer valt att anpassa ergonomin och tillbehör på 303 efter andra Sauermodeller. Vapnet väger 3,7 kg med en längd på 106 cm och balansen ligger mellan skyttens händer vilket ger ett smidig och lätt vapen att hantera.

Nytt omladdningssystem

Sauer 303 har ett gasomladdande system, numera tillverkat i stål. Hela omladdningens funktionalitet bygger på samspelet mellan bakåtdrivande och framåtdrivande krafter som måste balanseras för driftsäkerhet. Den bakåtdrivande kraften kommer från krutgaser som trycker två länkarmar förenade med slutstycket. Slutstycket går ur låsning och bakåt förbi magasinet och den avskjutna patronen kastas ut. Mängden gas ”timas” i gasregulatorn så att den bakåtdrivande kraften varken blir för stor eller för liten. Krutgaserna tas ur pipan via ett hål. Den bakåtdrivande kraften ”bromsas” av rekylfjädern som numera är tillverkad av wireliknade stål. Rekylfjädern har även som uppgift att styra fram slutstycket med en ny patron in i patronläget och låsa slutstycket. Hela omladdningsystemet är inneslutet i framstocken. Konstruktionen är slimmad så framstocken ser inte överdimensionerad ut som på en del andra halvautomater. Slutstycket låser genom att låsklackarna vrids in i sina låslägen. Sauer har modifierat låsklackarna utformning för att få en mjukare låsning. Slutstycket har numera två utstötare för att garantera säkrare utkastning av avfyrade patroner.

Funktionssäkerhet

Det är mycket som kan fallera i en halvautomatisk omladdning så testskjutningarna är väsentliga för att garantera funktionaliteten. Det handlar om samspel mellan krafter och motkrafter som ger denna säkerhet. Mängden gas genom regulatorn mot rekylfjäderns styvhet och slutstyckets vikt och låsklackarna utformning. Det är många delfunktioner som kan gå fel i denna ekvation på grund av tekniska missar Det är uppenbart vad som händer om inte slutstycket går tillräckligt långt bakåt vid omladdning eller så snabbt framåt att inte magasinet hinner mata upp en patron. Eldavbrott! Till detta skall läggas att vapnet ska fungera med olika typer av ammunition. För att ytterligare komplicera bilden kan vi lägga till störningen om en ljuddämpare monteras. Sauer 303 Syncro XT uppförde sig väl under mina provskjutningar som på intet vis gör anspråk på att vara heltäckande.

Pipa

Sauer tillverkar sina egna pipor ”inhouse” i Isny. Kallhamrad och hårdförkråmat. Pipan är kort, 51 cm med en ytbehandling som Sauer kallar NitrobondX. Ytbehandlingen är matt grå svart och ser mycket gedigen ut. Pipprofilen är medelgrov och 17 mm vid mynningen. För den som vill kan pipan beställas med gängning för Sauers Dual brake som ger reducerad rekyl och bättre precision.

Black Magic Trigger

Halvautomater har inte det bästa rykte när det kommer till avtryckarsystem,  som brukar vara hårt och ofta med ett tydligt släp. Sauer har ett Black Magic Triggersystem som har en avtryckarvikt på 950 gram och är ett lysande undantag. Sauer 303 Syncro XT har samma avtryckarsystem som ursprungsmodellen och det fungerar lika bra nu som då.

Magasin

Sauer har valt ett enkelradigt magasin med plats för två patroner. Magasinsfjädern är hård så man får trycka in patronerna. Förmodligen för att säkerställa att patronen matas upp vid omladdning. Som tillbehör finns magasin för fem patroner som då kommer att sticka ut under vapnet. Sauer har ett MagLock system inbyggt i magasinsspärren. Systemet ska göra att man inte tappar magasinet. MagLock funktionen fungerar så att magasinsspärren förs fram och tillbaka för att låsa och låsa upp. Magasinet tas loss genom att magasinsspärren trycks in. Det känns som om det skulle ha räckt för att hålla magasinet på plats.

Flera modeller

Sauer 303 finns i flera varianter, Classic XT och Syncro XT (tumhål) med syntetstock och Select XT, Artemis XT och Ergolift Select XT med trästock. Den nya modellen har en mera slimmad design och påminner om Sauer 404. Den bakre avtagbara rembygeln har ett inbyggt verktyg för att demontera vapnet. Det är praktiskt att lätt kunna ta av vapenremmen vid förvaring mm. Framstock och kolv har gummerade greppaneler liksom kolvkammens som ger mycket bra grepp. Bakkappan kan bytas till passande tjocklek med hjälp av verktyget i rembygeln.

Precision

Precision är sällan något problem med moderna vapen. Sauer 303 Syncro XT tillhör de bättre halvautomaterna i detta avseende utan att briljera som en konventionell studsare kan göra. Det positiva var att studsaren verkade fungera med det som provades. Sako och Norma träningsammunition, Sako Hammerhead och Norma Oryx fungerade väl. 20 mm i träffbild som bäst är mer än tillräckligt.

Öppna riktmedel

Sauer 303 Syncro XT har öppna riktmedel med ett korn med röd fiberoptik och ett gulmålat sikte. Geväret är lätt att skjuta med öppna riktmedel. Avståndet mellan korn och sikte är kort, ca 25 cm vilket är en kort visirlängd. Lådan har frästa klackar för kikarsikte. Till 303 passar Sauers Universial Mount som är ett snyggt snabbfäste. Lite dyrt kanske, men fungerande.

Säkert system

Någon säkring i traditionell mening finns inte. En separat tangent på kolvhalsen för att spänna slagfjädern är en alldeles utmärkt lösning. Vapnet är med slagfjädern slackad helt ofarligt. Sannolikheten att mekanismen skulle spännas upp oavsiktlig får betraktas som obefintlig.

Stock

Stocken har gummerade greppytor på pistolgrepp och framstock. Bakkappan är av gummi och i det närmaste lika hård som om den vore av trä eller plast. Där kommer ingen hjälp att mildra rekylen. Kolven monteras lätt av med hjälp av en lång insexnyckel. Framstocken är lika enkel att ta av för rengöring. En insexskruv under det främre rembygelfästet är allt som behöver lossas. Pistolgreppet har en kurva som passar de flesta. Kolvryggen känns tunn och för att ge en bra kindkontakt och huvudställning. Ett kindstöd hade också hjälp upp situationen. Vapnet är trots allt tänkt för snabbt skytte i trånga pass.

Modell: Sauer 303 Syncro XT Kaliber: .308 Win, .30-06 och 8×57 IS Längd: 106 cm. Piplängd: 51 cm. Vikt: 3,7 kg. Magasin: För två patroner plus ett i loppet. Tillbehör: Extra magasin för fem patroner ca 1 500 kr. Pris: 36 900 kr. Generalagent: Blaser Group Sverige.

 

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!