Saras första älg – en rejäl 20-taggare!

Ett litet knäpp var allt som avslöjade att den enorma älgtjuren kom farandes genom Sara Johanssons pass i förmiddags. Men Sara behöll lugnet och kunde fälla sin första älg. Och det var inte vilken älg som helst.

Sara Johanssons älgtjur lär få en hederplats hemma i Frillesås framöver. Foto: Privat

– Det känns helt fantastiskt. Vi började jaga i går och då spöregnade det. I morse drog jag passet allra längst bort så jag hade inte direkt stora förhoppningar, säger Sara och skrattar.

När Jaktjournalen når henne är hon inne i Vilhelmina och köper bubbel.

– Jag måste ju fira det här så klart.

Sara Johansson, Frillesås har tagit över sin fars plats i jaktlaget i Granliden utanför Vilhelmina. Jaktlaget har en rejäl tilldelning men Sara har genom åren inte lyckats fälla någon älg.

Dagens stortjur med en 20-taggars krona är den första hon fäller.

– Mina jaktkamrater i laget blev rätt förvånade när de såg den och jag såg en del avundsjuka miner, säger Sara och skrattar.

Sara hade suttit en stund på passet. Det blåste och hon hörde inte så mycket. Men så meddelades det på radion att hunden fått tag på älg och att de kommer närmare.

– Jag var helt övertygad om att det var den andra passlinan de pratade om så jag satt där och fikade. Men så hörde jag ett litet knäpp och så kom älgtjuren ut i skjutgatan 150 meter bort. Jag hade en liten glugg där älgen var fri och sköt. Men för att vara säker sköt jag ytterligare ett skott. Jag kunde se när tjuren gick omkull.

I kväll blir det lite kalas, men redan imorgon bitti fortsätter jakten. I år har laget 16 älgar på tilldelningen.

Intressant kuriosa är att jaktlaget vägde älgen hjärta. I vårt temanummer Älgjakt som är ute i butik just nu finns en tipsartikel om hur man snabbt kan räkna ut slaktvikten på älgar genom att väga hjärtat och multiplicera med hundra.

– Hjärtat vägde 3,3 kilo så älgen vägde cirka 330 kilo slaktad. En rejäl älg.

Den stora älgtjuren hade inte fejat hornen än. Foto: Privat

Stolt jägare med sin premiärälg. Foto: Privat

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼