Sameby hårt drabbad – kräver skyddsjakt på varg nu

Semisjaur-Njarg sameby i Norrbottens län kräver att länsstyrelsen fattar beslut om skyddsjakt. Just nu kan samebyns renar inte uppehålla sig som planerat i vinterbetesområdet.

– Vi har överutnyttjat åretruntmarkerna och utfodrar renar både i hägn och i fält som en nödlösning. Men sedan den 31 januari får vi ingen ersättning längre. Naturvårdsverket har köpt sig tid och nu är de inte beredd att köpa mer tid. Då är det bara avlivning som återstår, säger ordföranden i samebyn Anders Erling Fjällås till Piteå-Tidningen.

Under hösten har tre vargar uppehållit sig i Västerbotten och Norrbotten. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket har flaggat för att det rör sig om genetiskt viktiga vargar. En av vargarna fälldes dock under skyddsjakt i mitten av januari.

Länsstyrelsen i Norrbotten vet just nu inte var vargen eller vargarna befinner sig och kan därför inte bevilja någon skyddsjakt. En vargflytt kan eventuellt bli aktuell i stället för skyddsjakt.

Samebyns vinterbetesmarker som de vill begär skyddsjakt inom, ligger i Älvsbyn och Piteå kommun.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser