Så vill Regeringen minska antalet vargar i de hårdast drabbade områdena | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 månader sedan varg
Regeringen lägger förslag som uppges syfta till att koncentrationerna av varg minskar. Foto: Gettyimages
Så vill Regeringen minska antalet vargar i de hårdast drabbade områdena
Föreslår att länsvisa miniminivåer slopas

Regeringen föreslår att de hårt kritiserade länsvisa miniminivåerna för rovdjur slopas. Jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, välkomnar beskedet.

– Det blir lättare för länsstyrelserna att ta beslut, utifrån de faktiska koncentrationerna, utan att att bli låst till vilken situationen är i närliggande län som ingår i samma rovdjursförvaltningsområde, säger Gunnar Glöersen till Jaktjournalen.

De länsvisa miniminivåerna har bland annat kunnat innebära att hårt vargdrabbade län inte fått någon licensjakt på varg – på grund av att grannlänet inte når upp till miniminivån.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande:

”Detta förväntas underlätta för en minskning av koncentrationen av rovdjur i rovdjurstäta områden och samtidigt upprätthålla en gynnsam bevarandestatus för rovdjurspopulationerna.”

Högre ersättningar

För djurhållande lantbrukare vill Regeringen höja ersättningsnivåerna. Idag får direkta och indirekta skador av rovdjur, liksom förebyggande åtgärder, inte ersättas med mer än högst 80 procent av de faktiska kostnaderna.

Regeringen föreslår nu att skador och förebyggande åtgärder finansieras till 100 procent av samhället.

Den ändringen måste dock först godkännas av EU-kommissionen, som tidigare betraktat 100-procentig ersättning för rovdjurskador som en icke tillåtet gynnande av enskild näringsverksamhet.

Rennäringen ska få ytterligare 15 miljoner kronor år 2021, därefter 12 miljoner kronor 2022 och 2023. Därefter ska ökat stöd bli permanent.

Bidraget ges dels för att lindra effekter av klimatförändringar, dels för skador av rovdjur.

– Nu lägger vi förslag på att skapa en bättre rovdjursförvaltning i områden med många rovdjur. Vi säkrar också bättre ekonomiska förutsättningar för människor och företag som lever nära rovdjuren och vars djur behöver skyddas, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i pressmeddelandet.

De specifika problem som löshundsjakten har på grund av varg nämns i Regeringens pressmeddelande.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!