Jaktnyheter

Så olika tycker jägarförbunden om björnjakten i Jämtland

De lokala jägarordförandena i Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund tycker olika om björnjakten. Foto: Gettyimages och jägareförbunden
Förslaget om två björnjaktspremiärer i Jämtland blottlägger en skiljelinje mellan Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund i Jämtland. Jägareförbundet vill ha separat björnjakt, Jägarnas Riksförbund vill slå ihop älgjakt och björnjakt.
Jaktjournalen berättade på måndagen om lokale kretsordföranden för Jägareförbundet i Strömsund, Rolf Elverum, som vill att Jämtland följer Västerbotten och spar en del av björntilldelningen till starten för älgjakten. Läs om det här. Elverums tanke är bland annat att jakten då ska gå långsammare och att ”vanliga jägare” skulle få chansen att skjuta björn. Jaktjournalen ställde frågan om björnjakten skriftligt till nationella kansliet för Jägarnas Riksförbund. ”Förslag om delad björnjakt Jämtland – vad tycker Jägarnas Riksförbund?”

JRF vill flytta björnjakten

Redaktionen fick tillbaka ett svar från lokale ordföranden för Jägarnas Riksförbund i Jämtland-Härjedalen, Lars Lignell: ”Från Jägarnas Riksförbunds sida skulle vi gärna se att björnjaktstarten flyttades så att den sammanfaller med älgjaktstarten. Det skulle ge fler jägare möjlighet att bedriva jakt och göra jakttrycket jämnare över länet. Det som nu sker i Västerbotten är helt klart ett steg i den riktning som vi arbetar nu och vi hoppas att även länsstyrelsen i Jämtland gör förändringar till nästa års björnjakt”, skriver Lars Lignell.

SJF tycker tvärtom

Han får inget gehör för det hos Gun Fahlander, ordförande i Svenska Jägareförbundet Mitt Norrland, där Jämtland ingår. – Vi har jobbat för att ha separata jakttider. Vi tycker för det första att björnen är värd en egen jakttid. När jag själv jagade björn, på den tiden det var gemensam älgjakt och björnjakt, så blev det otroligt mycket skadskjutningar. Jag vet inte varför det blev så, men man kanske inte kan ha fokus på både björnjakt och älgjakt samtidigt, säger Gun Fahlander. Hon trycker på att det viktigaste är att björnarna blir skjutna, att jakten handlar om att minimera skadorna för rennäringen. – Grunden är inte att vissa jägare ska få skjuta sig en björn. Det är precis som med allt annat – man får försöka hitta någon semesterdag och börja björnjakten på onsdag, eller också får man välja älgjakten, säger Gun Fahlander.

”Björnen är värd en egen jakttid”

En kommentator på Jaktjournalens facebooksida spetsar till frågan: ”Varför inte anpassa all annan jakt efter jakttiden på älg, så slipper vi ju gå ut i skogen flera gånger.” Gun Fahlander skrattar. – Jag läste det där och antar att det var ironiskt menat. Nej, jag tycker att björnen är värd en egen jakttid. Och jag tror att det blir mer seriös jakt om man har det så. Vill man jaga björn och inte kan få ledigt för både älg- och björnjakt, så får man välja någon av dem, säger Gun Fahlander.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21