Jaktnyheter

Så försöker orienterare skydda vilt från stress

Arrangören av O-ringen har rutiner för att att minska stressen för vilt. Foto: Gettyimages, montage
Orienteringsklubbarna som arrangerar de stora O-ringentävlingarna har detaljerade rutiner för att inte stressa vilt. Det är bland annat avstängda viltzoner och människodrev innan tävlingarna drar igång.
O-ringen, som är världens största orienteringstävling och samlar kring 20 000 tävlande, har i veckan som gått arrangerats i Östergötland. Det kan innebära stor stress för vilda djur som hamnar i tävlingsområdena. Motala & Vadstena Tidning berättar i sin pappersupplaga att arrangörerna motar av tävlingsterrängen före start. – Vi går med 70 meters mellanrum, och vi har en karta med tidsangivelser och linjer som vi ska följa, berättar K-G Gustavsson, tävlingens ansvarige för mark och vilt och jägare, för Motala & Vadstena Tidning.

Rådjurens svårast mota bort

Om man inte lyckas få viltet att lämna området snitslar man speciella viltzoner, där de tävlande inte får springa in. De markeras också på kartorna. Arrangörerna ber även det tävlande att rapporterat vilt som synts till. Då nya viltzoner snitslas upp under pågående tävling. Under veckan som gått har personerna i drevkedjan sett både älg, hjort, vildsvin, rådjur och harar. Rådjuren är svårast att mota bort, enligt K-G Gustavsson. – Det är de som far mest illa. Rådjur är svåra. Man motar undan dem, men de vänder och kommer tillbaka, säger han till tidningen.