Jaktnyheter

Ryckte ner skyltar på skjutbana – döms för skadegörelse

En man som ryckt ner skyltar vid en skjutbana har nu dömts för skadegörelse. Arkivfoto: GettyImages

En man i 40-årsåldern har dömts till böter för skadegörelse, efter att ha slitit ner varningsskyltar vid en skjutbana. Bakgrunden till brottet tycks handla om missnöje för skjutbanans verksamhet.

"}}

I september 2020 försvann ett antal varningsskyltar från Karlstad Pistol- och sportskytteklubb. Övervakningskameror visar hur en person som bor nära skjutbanan plockar ner åtminstone en skylt. Men enligt en person i föreningen som hörts i rätten, handlar det om sabotage på skyltar för totalt 50 000 kronor.

Åklagaren yrkade på att grannen skulle dömas för framkallande av fara för annan, och menar att han utsatt andra för livsfara, fara eller svår kroppsskada genom att ta bort varningsskyltar vid skjutbaneområdet.

Vidare menar åklagaren att grannen i vart fall orsakat skada på skyltar för 7 000 kronor.

Blev utskälld

Grannen som nu dömts har berättat för rätten att han bor några kilometer från skjutbanan och när han för några år sedan kom springande mot en grusgrop, blev utskälld. Han visste då inte att det var en skjutbana och hade inte sett några skyltar, vilket ledde till att han kontaktade kommunen och även anmälde störningar.

När han i september 2020 sprang förbi skjutbanan ”tänkte han på tidigare händelse och fick en tanke att han skulle rycka ner en skylt. Därefter ryckte han ner ytterligare en skylt.”

Han menar att han ångrade sig direkt han sprungit därifrån, men att det fanns fler skyltar och därför inte spelar så stor roll.

1 000 kronor i skadestånd

Grannen har nu dömts av Värmlands tingsrätt för skadegörelse av normalgraden. Påföljden blir villkorlig dom och 50 dagsböter, totalt 13 000 kronor.

Han ska också betala 1 000 kronor i skadestånd till Karlstads Pistol- och Sportskytteklubb.