Rovdjursstängsel räckte inte – varg får skjutas

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat att en varg får skjutas i skyddsjakt i Åmot i Ockelbo i Gävleborg. Detta sedan får i en hage med så kallat rovdjursavvisande stängsel attackerats.

En varg får skjutas efter en attack mot får innanför så kallat rovdjursavvisande stängsel. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att vargattacken mot fåren inträffade mellan den 7 och 8 november och att får dödades och skadades.

Normalt brukar länsstyrelserna hänvisa till att det måste gå att identifiera vilken varg det är som ligger bakom attacken. Men det frångår länsstyrelsen i Gävleborg i detta beslut.

”Länsstyrelsen Gävleborg konstaterar att platsen som angreppet skedde på ligger i anslutning till flera kända vargrevir. Det har inte gått att spåra den eller de vargar som angrep fåren på grund av att det var barmark vid tidpunkten. Länsstyrelsen kunde heller inte hitta spillning eller liknande att skicka på DNA-analys. Trots osäkerheten kring vilka vargar som utfört angreppet bedömer Länsstyrelsen Gävleborg att det är viktigt att skyddsjakt beviljas”, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼