Rovdjursinventering i Stockholms län klar

Länsstyrelsen i Stockholms län har redovisat inventeringsresultatet för senaste säsongen och kan konstatera ett vargrevir i södra delen av länet och flera lodjursfamiljegrupper i länets norra del.

Under inventeringsperioden av varg som avslutades den 31 mars har det hittats ett revirmarkerande vargpar i Sjunda.

Tiken är född 2017 och avkomma till en tidigare revirhävdande tik i Sjunda och hanen föddes i Värmland samma år och övertog reviret i Sjunda efter en strid med en annan hane i februari 2018, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

– Vi har konstaterat att tiken har löpt under brunsten och antar därför att det sker en föryngring under våren. I sommar kommer vi att ha kameror uppsatta för att försöka bekräfta den eventuella föryngringen, säger Mikael Fransson, rovdjurshandläggare.

En ensam varg kvalitetssäkrades i Sollentuna och Järfälla i mitten av december 2018. Men eftersom den vargen inte stannade i länet återfinns den inte inventeringsresultatet.

Fyra familjegrupper (honor med ungar) av lodjur har kvalitetssäkrats i länet. Två familjegrupper har konstaterats genom spårning i Sigtuna kommun respektive Norrtälje kommun. Den tredje gruppen har påträffats via en viltkamera i Norrtälje medan den fjärde konstaterats via en död unge i Österåkers kommun.

Det preliminära inventeringsresultatet av lodjur landar på 2,5 familjegrupper. Gruppen i Sigtuna delas med Uppsala län, därav en halv familjegrupp, och de två familjegrupperna i Norrtälje grupperas till en i enlighet med inventeringsföreskrifternas avståndskriterier. Ensamma lodjur har spårats i Södertälje och Norrtälje.

För att hjälpa till med inventeringen kan privatpersoner skicka in bilder från sina åtelkameror (viltkameror). Länsstyrelsen har dock inte fått in så många bilder den här säsongen.

Resultatet av Länsstyrelsens rovdjursinventering är preliminärt och fastställs av Naturvårdsverket i juni.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼