Annons
Rovdjursföreningen vill inrätta "ett antal" Yellowstone i Sverige - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
9 månader sedan svenska rovdjursföreningen
Rovdjursföreningens ledning önskar sig att Sverige inrättar nationalparker, i stil med amerikanska Yellowstone, där rovdjuren är fredade. Foto: Gettyimages
Rovdjursföreningen vill inrätta "ett antal" Yellowstone i Sverige

Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant, önskar sig ett antal nationalparker, "som Yellowstone", i den norra delen av Sverige. Där ska rovdjuren vara fredade, tycker han.

Magnus Orrebrant intervjuas i P4 Jämtland med anledning av tilldelningen i årets björnjakt i länet. Länsstyrelsen har beslutat att 220 björnar får skjutas, för att antalet björnar ska på sikt ska sänkas från dagens cirka 1.000 till 650, som är förvaltningsmålet.

220 är alldeles för stor andel den jämtländska av björnstammen anser Orrebrant. Han vill istället att det inrättas nationalparker.

– Man kan till exempel kunna bestämma att Sonfjället var en nationalpark där björn och varg fick finnas. Och så kunde samerna och rennäringen tjäna pengar på nationalparken istället, säger Magnus Orrebrant.

P4 Jämtlands reporter frågar honom varför det ska inrättas nationalparker, ”räcker det inte med de björnar vi har?”

– De behöver vara fredade också, nu jagas de över precis hela Jämtland. Jag tycker man kunde ha ett antal Yellowstone i Sverige, i norra Sverige, där rovdjuren kan finnas, svarar Orrebrant.

Han räknar med att Rovdjursföreningen kommer att överklaga björnjakten även i år.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!