Riktad jakt mot bisam i Umeälven

Nu görs ett försök med riktad jakt mot bisam i Umeälvens delta i Västerbotten.

Bisam räknas som invasiv i Sverige och ska utrotas. Foto: Gettyimages

P4 Västerbotten rapporterar att personalen i Mårdhundsprojektet ska försöka få bort bisam från Bölesholmarna och ner i Umeälvens delta.

Bisam uppges finnas på några få platser i Norrland. Arten är klassad som invasiv i Sverige och målet är att den ska utrotas.

Malin König på länsstyrelsen i Västerbotten räknar upp en rad problem med bisam; framförallt att den underminerar mänskliga konstruktioner, exempelvis vallar och vägar.

– Det troligaste är att vi inte kommer att kunna utrota dem på bara en insats, säger Malin König till P4 Västerbotten.

Så här skriver Svenska Jägareförbundet om bisam.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼