Jaktnyheter

Riksdagen kommer rösta ner nytt vapenlagsförslag

En majoritet av riksdagspartierna kommer rösta ner inrikesminister Mikael Dambergs förslag till nya vapenlagar. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Regeringens förslag på implementering av EU:s vapendirektiv kommer inte kunna drivas igenom. Flera riksdagspartier har beslutat att rösta ner propositionen om ny vapenlagstiftning.
Regeringen har lagt fram en proposition om en ny vapenlagstiftning baserad på EU:s vapendirektiv. Den har dock mötts av kritik. Linda Snecker från Västerpartiet menar att propositionen bidrar till att laglydiga sportskyttar och jägare kommer få det svårare att bedriva sina fritidsintressen framöver, när regeringen vill komma åt gängkriminalitet. Även moderaterna är kritiska till propositionen. – Det är två stora problem. Det ena är att regeringen som vanligt vill gå längre än vad EU kräver när det gäller att göra svensk lagstiftning, helt i onödan. Det andra, mer principiella problemet, att det här tar sikte på helt laglydiga jägare och sportskyttar, när det stora vapenproblemet handlar om grovt kriminella gäng, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till Sveriges Radios ekonyheter. Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna samt Moderaterna har meddelat att de kommer rösta nej. I och med detta finns det ingen majoritet för förslaget i riksdagen, ett förslag som nu är uppe på bordet för fjärde gången. – Det här är fjärde gången som regeringen lägger förslag i samma riktning, de förslagen saknar stöd i Sveriges riksdag, regeringen borde inte ha lagt fram dem överhuvudtaget, säger Ulf Kristersson till Sveriges Radios ekonyheter.