Jaktnyheter

Rekordtilldelning på kommande björnjakt i Gävleborgs län

Högre tilldelning och slopade delområden i Gävleborg på kommande björnjakt. Arkivfoto: Per Jonson

Under tisdagen har länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutat om kommande tilldelning och regler inför björnjakten i länet. Totalt 140 björnar får fällas i år.

Nytt för i år är att Gävleborgs län inte delas upp i två delområden som tidigare år. Det blir ett jaktområde för hela länet. I fjol var tilldelningen i länet 120 björnar men inventering visar att stammen ändå inte minskat och därför höjs kvoten inför årets jakt. Totalt 140 björnar får fällas men det finns några restriktioner. Länsstyrelsen skriver:

Samtliga björnar får fällas med undantag för björnhona som följs av en eller flera ungar eller ungar som följer björnhona oavsett ungarnas antal och ålder. 

Jakten pågår mellan 21 augusti fram till den 15 oktober eller tidigare om länsstyrelsen väljer att avlysa jakten på grund av fälld tilldelning.

Jakt får bedrivas med hjälp av åtel men åtlarna måste anmälas till länsstyrelsen och uppfylla myndighetens krav. Senast den 21 juli ska jakträttsinnehavare anmäla sina åtlar. Länsstyrelsen kommer bedriva övervakning och tillsyn så reglerna efterföljs.

Läs hela björnjaktsbeslutet här.