Jaktnyheter

Rekordår väntas för Härjedalens fjällrävar

Härjedalens fjällrävar har ett guldår. Foto: Gettyimages

Få rödrävar, ett riktigt lämmelår och lyckad stödutfodring. Så lyder receptet för ett riktigt rekordår för fjällräven. I Ljungdalen hoppas man på 30 nya valpkullar.

"}}

Länsstyrelsen i Härjedalen har i flera år arbetat för att få fjällrävarna i Helags, Sylarna och Anarisfjällen att trivas. Genom stödutfodring i automater för hundmat, som placerats i närheten av rävarnas lyor, har man lyckats få stammen att växa.

Rekordår på gång

Nu väntas ett rekordår, med så många som 30 nya valpkullar i området. Med tanke på att varje tik får cirka tio valpar, och att några fått så många som 19 valpar, innebär det ett stort steg framåt för fjällrävarna.

Samtidigt som stödutfodringen haft effekt, har tillgången på lämlar varit god. Så mat har det funnits gott om. Att rödräven lyst med sin frånvaro har också spelat roll.

National Geographic

Traktens fjällrävar är välkända hos allmänheten. För att få in pengar till stödutfodringen arrangeras guidade turer under vilka turister får möjlighet att bese fjällrävarna på plats.

Betraktarna hålls på tillräckligt långt avstånd för att rävarna inte ska bli störda av deras närvaro.

Fjällrävarna har även väckt internationellt intresse. Idag, 10 augusti, kommer ett team från prestigefulla National Geographic till Ljungdalens fjällvärld för att filma.

– Det är glädjande att se att de åtgärder vi har gjort ger resultat. Det känns som om vi får lön för mödan, säger Lars Liljemark som är länsstyrelsens naturbevakare i Helags/Sylarna/Anarisfjällen till Tidningen Härjedalen.