Annons
Regeringen slopar licenser för ljuddämpare | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 månad sedan ljuddämpare
Idag kom beskedet att regeringen tänker slopa kravet på särskilda licenser för ljuddämpare. Från 1 juli ska det räcka för både jägare och målskyttar att ha licens för ett vapen som passar till ljuddämparen. Foto: Per Jonson
Regeringen slopar licenser för ljuddämpare
Ska gälla både jägare och målskyttar

(UPPDATERAD) Efter dagens sammanträde med regeringen kommer beskedet att det beslutats om en proposition som gör att de som har vapenlicenser slipper ansöka om separat tillstånd för ljuddämpare. Att slopa licenskravet när det gäller ljuddämpare har länge efterlysts, både av jägare och oppositionen i riksdagen.

Bland jägare är det närmast standard att ha ljuddämpare på studsare. Två av tre nya vapen säljs med ljuddämpare. Idag nekas i princip ingen licens för ljuddämpare för jakt. Att behöva ansöka om en särskild licens för ljuddämpare ger bara extra byråkrati och kostnader. Det har gjort att en majoritet i riksdagen tidigare uppmanat regeringen att slopa licenskravet, vilket inte verkställts. Men torsdagen den 28 oktober kom lappkastet.

”Ger minskad administration”

– Ändringen innebär en minskad administration för legala vapeninnehavare som vill ha en ljuddämpare. Det finns skäl att inte längre jämställa ljuddämpare med skjutvapen i vapenlagen. Ljuddämpare är inte en så kallad vital del eftersom den inte är nödvändig för vapnets funktion, utan påverkar endast dess praktiska användbarhet, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Dämpare likställs med ammunition

Nyordningen innebär att ljuddämpare likställs med ammunition. För att få ha en ljuddämpare krävs alltså att det finns en vapenlicens för just den kalibern.

För de som har målskyttevapen har det dock hittills varit omöjligt att beviljas licens för ljuddämpare. Inte ens personer med dokumenterande hörselskador har kunnat räkna med att få dämparlicens.

Oklart vilka målskyttevapen som berörs

Av pressmeddelandet framgår att propositionen innebär att både jägare och sportskyttar slipper ansöka om separat tillstånd för ljuddämpare som passar till deras vapen. Jaktjournalen har sökt Mikael Dambergs pressekreterare för att försöka reda ut vilka målskyttevapen som i så fall berörs av de slopade licenskravet.

”Inga begränsningar för målskyttevapen”

I ett sms svarar pressekreteraren Per Strängberg att det ”inte finns några begränsningar i regeringens förslag”.

”Alla målskyttevapen kan omfattas. Enda kravet är att ljuddämparen ska passa till vapnet. Så länge ljuddämparen passar till vapnet kan det alltså röra sig om vilket målskyttevapen som helst som personen har tillstånd till”, skriver Per Strängberg.

Nästa fråga är om det går bra även med dämpare för jaktstudsare i klass 3 och 4 och hagelvapen för jakt. På de punkterna väntar ännu Jaktjournalen på svar.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!