Jaktnyheter

Rattonykter jaktledare får tillbaka sina vapen

Mannen fick rätt i kammarrätten mot polisen. Arkivbild: Gettyimages

Polisen stoppade jaktledaren, som körde bil och var på väg ut på älgjaktpremiär. Det fick polisen att dra in mannens tillstånd att inneha vapen. Men nu har kammarrätten rivit upp polisens beslut och jaktledaren får tillbaka sina bössor.

Norran skriver om fallet, som började med att mannen i september 2022 var på väg till uppdraget som jaktledare under älgjakt.

Det blev nyktherhetstest och mannen visade sig ha 0,27 promille alkohol i blodet.

Polisen ansåg honom därmed som olämplig att inneha vapen och omhändertog hans fyra kulgevär, en kombi, fyra hagelbössor, ljuddämpare, ammunition samt två pistoler och en revolver.

Mannen överklagade men polisen fick rätt i förvaltningsrätten, som ansåg att det fanns risk för att vapnen skulle missbrukas.

Kammarrätten ändrar polisens och förvaltningsrättens beslut.

Framstod inte som berusad

”Det är fråga om en förhållandevis låg alkoholkoncentration. Det har inte heller gjorts gällande att han framstod som berusad. Enbart det förhållandet att körförmågan påverkats innebär inte att all hantering av vapen är olämplig i sådan grad att det har betydelse för frågan om återkallelse”, skriver kammarrätten.

Mannens advokat, Göran Tjärnlund, anser att polisen hittat på argumentering som saknar lagstöd.

– Det är naturligtvis en missbedömning att dricka ett par glas vin kvällen innan när han skulle upp så tidigt, men det är befängt av Polisen att hävda att hans vapen skulle missbrukas. Det här är en man som närmar sig 80 år, som haft vapentillstånd i över 50 år och aldrig tidigare varit föremål för något som helst ingripande från rättsvårdande myndigheter frånsett en ordningsbot för att ha kört utan bilbälte, säger Göran Tjärnlund till Norran

Polismyndighetens företrädare väljer att inte kommentera saken.