Jaktnyheter

”Rätt” varg fälld i Färila – den var sjuk eller skadad, tror Liberg

Det var en vuxen hane med en kroppsvikt på endast 27,9 kilo som sköts under skyddsjakt i Färila den 5 februari. Karta: Eniro

Den lilla hanvarg som fälldes under skyddsjakt i Färila den 5 februari väcker allt fler frågor. Den vägde bara 27.9 kilo och nu visar det sig att det inte var någon årsvalp utan en vuxen hane.
- Den var sannolikt skadad eller sjuk på något sätt, säger vargforskare Olof Liberg.

"}}

Under hösten började en varg röra sig närgånget bland hus och gårdar i trakterna av Färila i Hälsingland. I början av oktober attackerades en schillerstövare av varg under rävjakt och hundägaren sköt mot vargen med hagelbössa för att skydda sin hund.

Länsstyrelsens personal hittade blod efter vargen och den eftersöktes av erfarna rovdjursjägare. Efter lång spårning friskförklarades dock vargen.

Besiktningsman John Halvarsson var länsstyrelsens utsände då ägaren till den skadade schillerstövaren skjutit mot vargen. Men var vargen träffades vet inte Halvarsson.

– Långt bak gissade vi på, säger han.

Spekulationer om årsvalp

Vargen fortsatte att uppträda närgånget bland hus och gårdar och länsstyrelsen fattade vid två tillfällen beslut om skyddsjakt. Vid den andra skyddsjakten kunde en varg fällas.

Det var en liten hane som vägde 27,9 kilo och det spekulerades i om det var fel varg som fällts.

Nu visar dock svar på DNA-prover att det var vargen som skadade schillerstövaren och jagade bland hus och gårdar som skyddsjägarna fick tag i.

– Det var en hane född i reviret Räken norr om Edsbyn, säger John Halvarsson på länsstyrelsen.

Hanvargen var ingen årsvalp utan född våren 2020. Den var alltså cirka ett år och nio månader gammal. Kroppsvikten är anmärkningsvärt låg.

Såg den skadad eller utmärglad ut?
– Nej, jag tyckte att det såg ut som en årsvalp, svarar John Halvarsson.

”Utsvulten”

Vargen har inte obducerats ännu utan ligger i en frysbox hos länsstyrelsen i Gävleborg och ska skickas till Uppsala och SVA den närmaste tiden.

Vargforskare Olof Liberg säger att det tidigare konstaterats närmare två år gamla hanvargar med kroppsvikter runt 27-28 kilo.

– Men då har det handlat om skadade eller sjuka, exempelvis skabbangripna vargar. Normalvikten för en varg i den åldern skulle jag säga ligger kring 40 kilo. Att den jagade i byarna tyder på att den var utsvulten och sökte den mat den kunde hitta – sopor, små tamdjur och så vidare. Vi får se vad obduktionen visar, säger Olof Liberg.