Jaktnyheter

Räknefel om vinterns vargjakt – Naturvårdsverket ger Jägareförbundet rätt

Gunnar Glöersen och Jägareförbundet får rätt om vargmatematiken gällande vinterns licensjakt. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages, montage
Naturvårdsverket ger Jägareförbundet rätt – uträkningen av tilldelningen i vinterns vargjakt har gjorts på ett felaktigt sätt. – Det ska bli intressant att se vad länsstyrelserna gör nu. Det enda rimliga är att de kompletterar med nya beslut om fler vargar som får skjutas, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet.
Det är Svensk Jakt som avslöjar nyheten att Naturvårdsverket ”pudlar” om beräkningen av vargjakten. – Jägareförbundets Gunnar Glöersen tog kontakt med mig och Gunnars och förbundets analys är helt rätt, säger Jens Andersson, samordnare för rovdjursfrågor på Naturvårdsverkets avdelning för rovdjursfrågor, till Svensk Jakt. Forskarna har nu getts uppdrag att göra om beräkningen.

Glöersens poäng

Glöersens poäng är att Naturvårdsverket gett forskarna fel utgångspunkter när de begärt in en beräkning av hur många vargar som kan skjutas i vinter i licensjakten. Man måste räkna hur stor stammen kommer att vara vid inventeringen kommande vinter. Det är då den inte ska understiga miniminivån 300 vargar. Glöersens och Jägareförbundets beräkning är att sammanlagt 60 vargar kan skjutas. Naturvårdverkets felaktiga beräkning gav resultatet 24 vargar. Jaktjournalen har sökt Jens Andersson på Naturvårdsverket för en kommentar.