Problem med hundar som jagar häst och ren

Från två platser i landet rapporteras problem med hundar som jagar häst och ren. En hundägare misstänks nu för brott.

Hundägaren misstänks för brott sedan hans hund jagat hästar. Foto: Gettyimages

I Karlskoga jagade en hund hästar under en halvtimme på tisdagen. Hästarna blev stressade och polis kallades till platsen.

Karlskoga Tidning var först med nyheten men har den bakom betalvägg. Tidningen Ridsport citerar Karlskoga tidning och hundägaren är nu misstänkt för brott mot lagen om tillsyn av hund.

Renjakt

Svensk Jakt rapporterade på onsdagen att det inträffat flera incidenter där älghundar jagat renar och skingrat hjordarna i Västerbotten.

Nu uppmanar länsstyrelsen jaktlagen till större försiktighet i hundanvändningen.

”Det är en väldigt känslig period nu för renarna och rennäringen, där samling av renarna sker för att vandra/förflyttas till vinterbetesmarkerna. En störning och skingring av renhjorden kan därför vara förödande och innebära väldigt mycket arbete och merkostnader för renägaren”, skriver länsstyrelsens handläggare Erik Lindberg och citeras av Svensk Jakt.

Han varnar för att det kan bli inskränkningar i hundanvändandet på statens marker. Lindberg pekar också på lagstiftningen, som ger renägare rätt att skjuta hund som jagar ren och inte låter sig infångas.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼